Nei, du får ingen gave fra COOP

– Kunder har tapt penger

– Vi har kunder som har tapt penger på det nyeste svindelforsøket, sier Soner Sevin, som er sikkerhetssjef i Coop Norge.

SVINDEL Denne tekstmeldingen gir deg ingen gave fra COOP, men i stedet muligheten til tape penger. 

Andøy

«Vi har prøvd å kontakte deg angående gaven din fra Coop», står det i en tekstmelding en rekke nordmenn har fått, blant annet undertegnede. Nummeret hører til på Tonga, og har ingen ting med COOP å gjøre.

SVINDEL Du får ikke tre gevinster dersom du deltar i denne undersøkelsen. – Vi har kunder som har tapt penger på denne svindelsen, sier Soner Sevin, som er sikkerhetssjef i COOP. 

 

Meldingen inneholder i tillegg en nettadresse du kan klikke på. Da havner du på en side som lover deg tre premier dersom du deltar i en undersøkelse. Ifølge siden er det én av bare 500 nordmenn som får denne muligheten.

– Det er nok bare en som får premie, og det er avsenderen. Målet er å samle inn personopplysninger, som man så selger videre. Personopplysninger er i dag gull verdt, og opplysningene som samles inn på denne måten er av god kvalitet. Folk legger inn riktige opplysninger når de tror de får en premie, sier Sevin.

– Har tapt penger

Sevin sier at de har flere kunder som har tapt penger på den nyeste svindelen.

– Det er snakk om beløp fra 24 kroner opp til 1.000 kroner, sier Sevin.

Følger du nettadressen i tekstmeldingen, får du flere spørsmål om hva du synes om COOP, vareutvalget og åpningstidene. Deretter kan du velge tre premier fra listen. iPhone X, gavekort hos IKEA eller 5.000 kroner i drivstoff fra Shell er blant valgene. klikker du videre, blir du bedt om å oppgi personopplysninger.

Vil avsløre bakmenn

Sevin sier at COOP er den eneste bedriften i Norge som aktivt arbeider for å stoppe denne typen svindel.

– Vi har avslørt noen selskaper før, og har også avslørt norske selskaper som kjøper personopplysninger fra disse svindlerne. I fjor fikk vi FIDUS-prisen for denne jobben, sier Sevin.

FIDUS-prisen deles ut til noen som gjør en innsats for informasjonssikkerhet.

– Hvorfor gjør COOP dette?

– Det er enkelt. Vi er eid av medlemmene våre og vil ikke at de skal bli skadelidende. Derfor bruker vimre ressurser og tid på dette. Jeg skulle ønske at flere jobbet med dette. Da kunne vi oppnå resultater. I dag gjøres det for lite for å stoppe slik svindel. Det er store mørketall når det gjelder tap av penger på denne typen svindel, sier Sevin.

Nettsider

Sevin sier at dersom noen er i tvil når det gjelder ting som har med COPP å gjøre, kan man oppsøke COOPs nettside.

– Vi er raskt ute med meldinger om svindelforsøk, sier Sevin.