Ole Vollan har gitt Andøy kommune en tomt på Åse der det kan bygges nytt sykehjem. Tomta er en sjøtomt øst for dagens sykehjem, men det er kommet problemer i veien. I en forhåndsvurdering fra Fylkesmannen i Nordland kommer underdirektør Mange Totland med en klar anbefaling om å finne alternative områder for etablering av nytt sykehjem og omsorgsboliger.

– Et slikt tiltak vil åpenbart være i strid med jordvernet. Fylkesmannen har på generelt grunnlag en svært streng holdning til omdisponering av dyrka og dyrkbar jord. Gjennom nasjonale føringer er vi forpliktet til at jordvernet blir vektlagt i større grad, og det skal foreligge svært gode grunner til å omdisponere dyrka og dyrkbar jord, skriver Totland. Han har forståelse for at Andøy kommune ønsker å legge til rette for etablering av sykehjem og omsorgsboliger på Åse der det fra før finnes tilsvarende funksjoner. Likevel vil plasseringen ha flere problematiske sider, ettersom den aktuelle parsellen i hovedsak består av dyrka jord av god kvalitet.

Ønsket forhåndsvurdering

Prosjektleder Johnny Johansen i Andøy kommune sier at han sendte en forespørsel til fylkesmannen for å få en vurdering før Andøy kommune startet en reguleringsplan.

– Nå vet vi at vi har liten mulighet til å få et ja, dersom vi går i gang med en omfattende reguleringsplan av tomta. Derfor synes ikke jeg det er rette veien å gå. Vi har fått tilbud av Ole Vollan om et annet område sør for Vøling. Det er ikke dyrka mark der, og han disponerer to parseller som vi har mulighet til å bruke, sier Johansen. Han sier at prosjektgruppa skal ha et møte på fredag for å diskutere videre hva som bør gjøres.

Flott alternativt område

– Jeg synes det nye området er flott. Det er både slett og fint, og med fin utsikt til sundet og fjorden. Jeg ser ikke det som noen ulempe å begynne en prosess der, sier Johansen. Han presiserer at dette er en avgjørelse som må diskuteres i prosjektgruppa.

– Det er også et område ovenfor dagens sykehjem som i dag er disponert til boligformål som kan være et alternativ. Men da må vi omregulere et annet område til boliger, avslutter Johansen.