VOL skrev fredag at Forsvaret ønsker å beholde Andøya som beredskapsbase i framtiden – blant annet for mottak av allierte styrker.

Aps Anniken Huitfeldt har spurt forsvarsministeren om hvorfor dette ikke var en del av langtidsplanen ‹Kampkraft og bærekraft».

– Hvorfor ble ikke konsekvensene for planverket for alliert mottak av de foreslåtte endringene i base- og støttestruktur utredet før langtidsplanen ble framlagt, og når og i hvilken form vil konklusjonene fra utredningen om oppdatering av planverket for alliert mottak bli lagt fram for Stortinget og offentligheten?

Nå foreligger svaret fra Bakke-Jensen.

– Langtidsplanen tar for seg hvordan forsvarssektoren skal utvikles på sikt. Planverket for forsvaret av Norge må imidlertid bygge på de konkrete og faktiske forhold som er gjeldende til enhver tid. Det gjennomføres derfor regelmessige oppdateringer av dette, slik at endringer i nasjonale og allierte forhold blir fanget opp og hensyntatt i de konkrete forsvarsplanene. Slike oppdateringer er viktige å forsikre oss om at både vi og allierte planlegger med å både stille og motta riktige kapasiteter til rett tid i forhold til behov og trusselbilde, skriver Bakke-Jensen.

Oktober

Bakke-Jensen skriver videre at utredningen kommer i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.

– Som en del av de oppdateringene inngår vurderinger av hvordan Forsvarets basestruktur og relevant sivil infrastruktur best kan anvendes for mottak av allierte styrker i fremtiden, i lys av endringer bl.a. i NATOs og allierte lands forsterkningsplaner. Det tas sikte på å orientere Stortinget om status i dette arbeidet i budsjettproposisjonen som legges frem i oktober, skriver Bakke-Jensen.

Debatt 3. mai

Dette betyr at Stortinget ikke får denne utredningen når man skal diskutere beslutningsgrunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Den debatten skal etter planen skje i Stortinget 3. mai. Da skal man diskutere to forslag om en gjennomgåelse av grunnlaget for vedtaket om å legge ned flystasjonen.