– Ja, Acer ble dråpen. Utmelding har vært noe jeg har vurdert over tid, på grunn av Andøya, blant annet, men også på grunn av en generell frustrasjon over at jeg ikke syns Ap sentralt har lytta til lokalpolitikerne sine, eller folk generelt, sier Berg-Olsen.

Torsdag bidro Arbeiderpartiet til å sikre flertall for at Norge skulle tilslutte seg EUs energiunion Acer, sammen med regjeringspartiene og MDG. Det er i etterkant av dette at Berg-Hansen har meldt seg ut av partiet hun har vært en del av så lenge.

– Det er vemodig. Jeg har ingenting å utsette på Andøy Ap og de lokale politikerne. Jeg syns det er veldig trist å «velte» dem med å melde meg ut, for det føler jeg også at jeg gjør. Samtidig syns jeg Ap nasjonalt har oppført seg veldig arrogant over tid. Jeg skrev et innlegg på Facebook hos dem for en tid tilbake, om at jeg var skuffa og at jeg syns de ikke hørte godt nok på grasrota, og det svarte de ikke engang på. Det viser for meg at de ikke har en veldig stor respekt for de lokale politikerne rundt omkring, sier Berg-Olsen.

Blir sittende i kommunestyret

Siden man i Norge stemmer på personer på valglister, følger verv personen, ikke partiet. Det vil si at Berg-Olsen blir sittende i kommunestyret selv om hun melder seg ut av Ap. Da blir hun sittende som såkalt «representant uten partitilknytning».

– I utgangspunktet gjør jeg det, så får jeg vurdere om det er sånn at jeg melder meg inn i et annet parti etterhvert. Om jeg skal melde meg inn i et annet parti, blir det et annet parti som er enig med meg i de sakene jeg syns er viktig, Acer og Andøya, sier hun.

Hun holder likevel muligheten åpen for å gå tilbake til Ap:

– Arbeiderpartiet har vært mitt parti hele veien, selv om det har vært mye frustrasjon har jeg hele tiden håpet at det skulle snu. Jeg har sagt litt flåsete at når de begynner å lytte til folk og fagbevegelsen igjen, må de gjerne ta kontakt. Men jeg mener det, jeg holder døra åpen for å bli medlem igjen, sier hun.

– Etter valget skulle Ap gå i seg selv og finne ut hvorfor de hadde blitt sviktet av velgerne. Det virker kanskje ikke helt som de har gjort det, med tanke på den folkelige motstanden mot Acer?

– Nei. Det syns ikke jeg heller. Derfor ønsker jeg å sende et såpass sterkt signal som å melde seg ut. Støre sa at folk bare må stole på at de har tatt rett avgjørelse om Acer, det syns jeg er arrogant å si. Det er det samme som å si at de vet bedre, sier Berg-Olsen.

– Håper folk blir

Lokallagsleder Einar Åbergsjord legger ikke skjul på at Andøy Ap har vært i hardt vær det siste halvannet året. Han var fredag klar over at Berg-Olsen er utmeldt.

– Jeg er klar over at Acer ble dråpen som fikk begeret til å renne over for henne. Flystasjonenen først, og dette gjorde det ikke bedre. Jeg har hatt mange samtaler med henne, så det kom ikke akkurat som lyn fra klar himmel. Jeg har ikke kunnskap om at noen flere har meldt seg ut. Det skal sies at det heller ikke er sånn at vi automatisk får beskjed, det går en stund før lokallagene orienteres, sier han.

Åbergsjord håper folk trekker pusten dypt og tenker seg om før de vurderer utmelding.

– Jeg håper folk tenker seg om, for vi har ingen å miste. Ikke lenge til neste kommunevalg, vi skal jo stille liste. Vi har mange dyktige folk i Andøy, som kan bidra mye. Men vi får lite drahjelp fra Stortinget for øyeblikket, sier han.

– Kjenner ikke igjen folkeopprør

I Vesterålen og Nordland har Ap-lagene jevnt over vært mot Acer. Det skaper frustrasjon når folk opplever at deres syn ikke når inn sentralt.

– Acer er bare nok et bevis på at det sitter en gjeng i Oslo som faen ikke hører på folk på bygda, sier Åbergsjord.

– Aftenposten har en treffende kommentar. Ledelsen i Ap kjenner ikke igjen et folkeopprør om det så skriker dem i øret, sier lokallagslederen. Selv er han ikke den argeste Acer-motstanderen, men mener det var unødvendig og dumt å stemme for nå.

– Det kan godt hende Acer er en fin ting, men jeg forstår ikke hvilke negative konsekvenser det får å vente på energipakke fire, at det haster sånn. Det eneste fornuftige er å vente, når det er såpass mye usikkerhet. Jeg er veldig kritisk til at Ap har det så travelt til å gå sammen med Høyre og Frp, sier han.

Ikke andre utmeldinger

En ringerunde til noen av de andre Ap-lagene i Vesterålen tyder på at det ikke akkurat har vært et skred av utmeldinger på grunn av saken, selv om lokallagene har tatt standpunkt imot.

– Nei, det har ikke vært utmeldinger som jeg har registrert. Men, det skal sies at lokallaget var ganske klare om hva vi mente. Personlig er jeg ikke fornøyd. Men jeg hadde nok dessverre forventa det, sier Yngve Hansen i Øksnes Ap.

– For Sortland arbeiderlag sin del, så har ikke vi drøfta saken i styret eller medlemsmøte, så vidt jeg vet. Jeg er ikke kjent med at noen har meldt seg ut, sier leder Rune Kvannli i Sortland Arbeiderlag.