Toine C. Sannes er nestleder i MDG og det er fra dette partiet man har stilt er skriftlig spørsmål til forsvarsministeren, og nå fått svar.

Sannes sier svaret fra Bakke-Jensen er et klassisk «god-dag-mann-økseskaft»- svar.

– Og noe av det han sier er direkte feil. Forsvarsministeren sitt svar illustrerer godt de store utfordringene regjeringen har med utbyggingen på Evenes. Hvordan få tallene til å passe i ettertid, for å ikke synliggjøre den manglende og dårlige prosessen som ledet opp til vedtaket om å samle F-35 og P8 på Evenes, sier hun.

– Ikke satt av penger til oppsamlingssystem

–  Bakke-Jensen svarer MDG at man har et mål om å holde seg innenfor gjeldende utslippstillatelse, men hvordan har han ingen gode svar på. Han forklarer at brøyting hele døgnet vil kunne gi mindre behov for avising, sier Toine C. Sannes.

Hun viser til lufthavnsjef på Evenes, Anne Britt Bekken, som bekrefter at de har 24/7 brann, redning og plasstjeneste (BRP) i dag. Det er altså ikke noe å hente på mer brøyting.

– Så nevnes sensorer i rullebanen som kan gi mer målrettet avising, og til sist oppsamling av kjemikalier. Det er ikke satt av penger til å bygge et oppsamlingssystem, og KVU sier heller ikke noe om kostnadene ved å bygge inn et sensorsystem i de store flatene som skal anlegges, sier hun.

– Enorme økonomiske overskridelser

– Hensikten med å la eksterne kvalitetssikre en KVU, er jo at løsningene som skisseres skal etterprøves. Når det gjelder avising og miljøutslipp, og det faktum at Evenes har en svært begrenset utslippstillatelse, skyver KVU problemene foran seg og gir ingen svar. Dermed blir disse store utfordringene heller ikke kvalitetssikret, sier Sannes.

–  Om forsvaret hadde fulgt statens egne kvalitetssikringssystem, og gjennomført en fullverdig KVU, før vedtaket om å stasjonere P-8 på Evenes, så hadde Stortinget hatt troverdige tall og legge til grunn for sin beslutning, sier Sannes-

– Forsvaret mangler tillit hos folk, når det gjelder store investeringer. Enorme økonomiske overskridelser, og uvettige innkjøp har vært regelen heller enn unntaket. Nå hadde de sjansen til å bedre på dette, men valgte å fortsette i samme kjente stil. Regningen havner hos deg og meg, påpeker hun.