– I denne uken vil flere allierte maritime patruljefly ankomme Andøya for å gjøre de siste forberedelsene til en øvelse som vil finne sted i havområdene vest av Nordland, melder Forsvaret i en pressemelding.

Øvelsen vil også prege det sivile samfunnet på Andenes, ettersom styrkene som kommer leier inn et stort antall biler og leier overnatting sivilt.

– Styrker fra USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og Norge vil delta på anti-ubåt øvelsen som har som mål å forbedre samhandling og taktiske ferdigheter for de deltagende enhetene, heter det videre i pressemeldingen.

Ubåt, fregatt og Orion

I tillegg flyene som skal operere ut fra Andøya, skal det også delta mange fartøy i øvelsen.

– Nasjonene stille med flere overflatefartøy og ubåter. Noen av disse vil gjennomføre havnebesøk i Bodø i forkant av øvelsen, heter det i pressemeldingen.

Forsvaret skriver videre at Norge deltar i øvelsen med båt, fregatten KNM Helge Ingstad og P-3C Orion fra 133 Luftving på Andøya.

Skottland

133 Luftving fra Andøya har nylig deltatt på en øvelse i Skottland, sammen med tre marinefartøy. Øvelsen hadde tittelen «Joint Warrior». Formålet på øvelsen var å tre på å sikre farvann for sivile fartøy og handelsflåten.

– Sammen med allierte frå heile verda, deltek fregatten KNM Thor Heyerdahl, ubåten KNM Utsira, minerydderen KNM Otra og ein norsk Orion MPA, maritimt patruljefly, skriver Sjøforsvaret på sin Facebookside.