Benjaminsen-familien driver blant mye annet ekspedisjonen og kaianlegget i Risøyhamn i tillegg til at Adelheid er daglig leder for Jokern og Gammelbutikken. Nok å henge fingrene i med andre ord, men Adelheid er ikke den som hviler på laurbærene    – På en måte er dette en dag som alle andre, for vi tar jo imot Hurtigruten hver eneste dag her, men i dag feirer vi Norges frihet og Grunnloven. Det betyr noe helt spesielt, og da skal det være litt stress og arbeid og ikke noen vanlig fridag for hagearbeid, sier Adelheid Benjaminsen engasjert mens hun klargjør røde og hvite roser som de besøkende som stiger i land skal få.

En viktig begivenhet

Sønnen Jakob står klar med et stort flagrende norsk flagg og kan nesten ikke vente på at Polarlys som vi nå kan skimte i det fjerne skal legge til.

Hurtigruteanløpet i Risøyhamn er tross den knappe halvtimen det varer, noe av det viktigste som skjer her 17. Mai. Det lastes og losses som vanlig, men i dag er Polarlys festkledd i flagg og blåser ekstra lenge i tåkeluren.

En liten gruppe har møtt opp med flagg på kaia, men de gjør opp for det lille antallet i entusiasme og sangglede.

Today we are all Norwegians

Turistene som stiger i land blir møtt av roser og rungende hipp-hipp-hurra, og etter at det første sjokket har lagt seg så er det som om de og føler seg norske.

– Today we are all Norwegians, sier en turist.  De får oppleve et lite stykke lokalsamfunn og en særdeles kraftfull sunget Ja vi elsker som Adelheid stemmer i der hun står på noen paller. Så legger Polarlys fra og fortsetter den lange, vidunderlige ferden videre sørover langs et festkledd Norge. En halvtime kan fylle en dag en 17. Mai i Risøyhamn.