Det er tidligere branningeniør i Andøy kommune, Nils Harald Steinsvik, som står for planleggingen av øvelsen.

Hele dagen

– Øvelsen starter på formiddagen og vil strekke seg utover hele dagen, sier Steinsvik. Han opplyser at de som skal delta er kommunens brannvesen på Andenes, Sivilforsvarets fig-gruppe, den frivillige branngruppa på Bleik og det frivillige brannkorpset på Dverberg. Totalt vil mellom 50 og 60 personer delta, i tillegg til mange utrykningskjøretøy og andre typer kjøretøy. Steinsvik opplyser også at det kan også bli brukt droner i forbindelse med øvelsen.

– De skal trene på samhandling og ledelse av situasjoner som går over tid, sier Steinsvik. Han forteller at det vil bli kjørt to scenarier med en oppsummering imellom. Øvelsen bygger på erfaringer fra tidligere øvelser på Bleik.

Brannutfordringer på Bleik

– Hva er de største utfordringene hvis det begynner å brenne på Bleik?

– Det er hvis en brann sprer seg ut av et hus. Med litt vind og trehus som står nært hverandre, så kan det fort eskalere. Både strålevarme og spredning via flammer og aske som fyker med vinden er utfordringer, sier Steinsvik. Han viser til erfaringer fra da det var brann i Havhusene for noen år siden.

– Da tok det fyr i et fjøs som lå hundre meter unna Havhusene. Så det er greit å ha øvd og gjort seg opp noen erfaringer på forhånd, sier Steinsvik.

Ikke heng ut klesvasken

Han ber innbyggerne på Bleik om å vise hensyn til at det foregår en øvelse, mens den pågår.

– Det vil bli mange folk i aksjon og mye aktivitet i gården på Bleik den dagen. Det vil også bli brukt røyk i ulike farger for å simulere brann og brannspredning, så jeg anbefaler at folk ikke henger ut klesvasken sin eller andre tekstiler den dagen, sier Steinsvik.