Solsvik forsvarte torsdagens pressekonferanse

– Pressekonferansen kom som et sjokk for noen og en overraskelse for andre, både når det gjelder tidspunkt og innhold, sa Andøylistas John Helmersen. – Tidspunktet var nøye gjennomtenkt, svarte ordfører Jonni Solsvik.

FORSVARTE – Tidspunktet var nøye vurdert, sa ordfører Jonni Solsvik om torsdagens pressekonferanse på Andenes. John Helmersen mener at både tidspunkt og innhold kom som en overraskelse.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

Torsdag 24. mai holdt ordfører Jonni Solsvik og varaordfører Knut Nordmo en pressekonferanse i Rådhuset på Andenes der man snakket om Stortingets vedtak om å legge ned Andøya flystasjon og hva fremtiden vil bringe for Andøy.

Pressekonferansen ble sendt live på VOL. Trykker du på lenken rett under, kan du se opptak av den.


– Det er de folkevalgtes rett å gjøre gale beslutninger. Nå må vi se fremover.

Ordfører Jonni Solsvik og varaordfører Knut Stormo i Andøy innkalte torsdag morgen til pressekonferanse.

 

Mange har oppfattet pressekonferansen som at Solsvik nå har gitt opp kampen for Andøya flystasjon.

– Kampen for Andøya flystasjon har vært et felles politisk prosjekt i Andøy med ordføreren som frontfigur. Pressekonferansen kom overraskende på oss, både når det gjelder tidspunkt og innhold. Hvorfor valgte man å gjøre det på denne måten før Stortinget har gjort sin behandling og kampen formelt sett ikke er over, spurte Helmersen.

– Må forholde oss til nasjonalforsamlingen

Solsvik forsvarte tidspunktet for pressekonferansen, og mente at det som kom frem var helt ukontroversielt.

OVERRASKET: – Både tidspunktet og innholdet i pressekonferasnen kom som et sjokk for noen og en overraskelse for andre. Hvorfor valgte man å gjøre det slik, spurte Andøylistas John Helmersen i onsdagens kommunestyremøte. Bildet er hentet fra et tidligere møte.  Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

 

– Tidspunktet for pressekonferansen var nøye gjennomtenkt. Det pågår nå forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett og det var viktig for oss å peke på de mulighetene som finnes i Andøy. Det var også viktig for oss å peke på at regjeringen ikke har levert når det gjelder ekstraordinære tiltak for Andøy. Det var en klar forutsetning for Stortingets vedtak i 2016 at regjeringen skulle levere på dette. Det har man ikke gjort. Omstillingsmidler er ikke et ekstraordinært tiltak. Det er helt normalt tiltak i en slik situasjon. Andenes havn er ikke et ekstraordinært tiltak. Satelittoppskytingsbasen er ikke et ekstraordinært tiltak. En egen fiskekvote for Andøy vil derimot være et ekstraordinært tiltak, sa Solsvik.


Jonas Gahr Støre (Ap):

– Luftvern viktigere enn det var før

– Jeg er ikke enig i at luftvern har falt bort som argument for å legge ned Andøya flystasjon. Tvert i mot er det ut fra dagens bilde viktigere enn det var tidligere, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

 

Han pekte også på at ordføreren og varaordføreren ikke har endret mening om Andøya flystasjon.

– Men når partiene har sagt sitt i komiteen, er det som skjer 5. juni bare en formalitet. Stortinget er i sin fulle rett til å gjøre vedtak vi mener er helt feil eller vedtak vi liker. Men vi må forholde oss til landets nasjonalforsamling. Vi har akkurat samme standpunkt i saken, sa Solsvik.

Solsvik mente at man ikke kan tolke pressekonferansen som at han har gitt opp, selv om sa at han registrert innlegg på Facebook som antydet det.

– Den politiske ledelsen skal selvfølgelig ta i mot kritikk når det er grunnlag for det. Tidspunktet for pressekonferansen var nøye overveid og det vi sa var ikke kontroversielt, sa Solsvik.