USA sender fem P8-fly til Andøya i juni

I løpet av juni skal USA ta over store deler av den løpende maritime overvåkningen av Barensthavet, med base i Norge. Det fører til at inntil fem P-8A Poseidon fra US Navy er ventet til Andøya flystasjon.

Poseidon P-8 fra US Navy har vært innom Andøya på tokt den siste tida, og senest i dag landet ett av de maritime overvåkningsflyene på basen.   Foto: Alf Ragnar Olsen

Andøy

Dette melder Aldrimer.no.

De siterer både norske og utenlandske forsvarskilder.

I dag er dagen det blir bekreftet at de norske overvåkningsflyene flyttes til Evenes. Nå viser det seg at det i løpet av første del av juni altså kommer opptil fem P-8A Poseidon fra US Navy til Andøya.

Ifølge Aldrimer.no kan USA med disse fem flytene ivareta en løpende og døgnkontinuerlig maritim overvåking av nordområdene. Ved å stasjonere flyene på Andøya, får flyene vesentlig lengre tid i operasjonsområdet og får mulighet til å lete i lengre perioder etter russiske ubåter. Frem til nå har flyene vært stasjonert på Island.

Norge har inngått kontrakt om kjøp av fem nye P-8A Poseidon maritime patruljefly. Det første flyet leveres i 2022 og alle flyene vil være på plass innen 2023. Illustrasjon: NTB 

 

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FHO) har ikke villet kommentere dette ovenfor Aldrimer.no:

«Det har alltid vært og det er et godt internasjonalt samarbeid med våre allierte når det gjelder MPA. Allierte nasjoner har rutinemessig gjennom året fly deployert til Andøya og andre flyplasser i Norge. Disse søker om diplomatisk klarering iht standardiserte prosedyrer», skriver pressetalsmann ved FOH, oberstløytnant Ivar Moen, i en e-post til Aldrimer.no. Han legger til:

«Hvilke nasjoner som søker om diplomatisk klarering til hvilke tider for å operere fra norske flyplasser vil vi, av sikkerhetsmessige årsaker, ikke informere om.»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa fra talerstolen i Stortinget i dag at USA kun skulle øve på basen den neste tida.

– Dette er helt normalt og har skjedd flere ganger, sa han fra talerstolen.

Aldrimer.no forteller imidlertid at det foreligger en avtale Storbritannia, USA og Norge om samarbeid om maritim overvåkning i nord som fastslår at hvert lands maritime patruljefly på bare 15 minutters varsel kan be om å mellomlande i ett av de tre landene, uten at dette nødvendiggjør noen ytterligere saksbehandling. Dette vil ei heller FHO kommentere.