Selv om noen stoler sto tomme på Nordmela grendehus under folkemøtet, var det et godt oppmøte om vi skal tro Norconsults representanter som berømmet engasjementet i Andøy omkring utbyggingen.

To oppskytinger i måneden

En engasjert direktør, Odd Roger Enoksen, fra Andøya Space Center innledet og kunne fortelle at selskapet Andøya Space Port var etablert i mai i forlengelsen av tildelte forprosjektmidler på 20 millioner i forbindelse med revidert statsbudsjett.

– Ny teknologi knyttet til det nye 5G nettet og behovet for å bytte ut utdaterte satellitter ettersom teknologien fornyes, betyr at behovet for satellittoppskytinger vil bli stort i fremtiden, og her kan Andøya Space Port fylle en viktig rolle. Av større bæreraketter som vurderes, tenker man seg to oppskytninger per måned som kan bære opp til 11 satellitter, uttalte Odd Roger Enoksen.

Merknader

Etter forrige folkemøte desember i fjor har det blitt innlevert merknader fra 41 parter som planprosessen har tatt stilling til. Disse ble presentert samlet, og skal under videre behandling i kommunestyret 18. juni i år. Lars Andre Uttakleiv som gikk gjennom planprosessen på vegne av Norconsult, bemerket høyt detaljnivå på merknadene. Merknadene var gruppert omkring tema som blant annet forurensning, støy, risiko, naturmangfold, turisme, kulturminner og samfunnsperspektiv, og noen av dem ble diskutert under spørsmålsrunden til slutt i folkemøtet.

Bømyra: Slik kan det bli seende ut på Bømyra om Andøya Space Center går videre med planene om utbygging av en rakettoppskytingsbase der. Illustrasjon: Norconsult

Børvågen å foretrekke

Det som nok vakte størst oppmerksomhet var gjennomgangen av konsekvensutredningen så langt for de to ulike planforslagene, Bømyra og Børvågen. Her fremgikk det tydelig at teknisk sett, i vurdering av særlig en nødvendig sikkerhetssone på 2,8 kilometer, så var Børvågen å foretrekke som oppskytingsplass for de største rakettene

Kan bli utskyting begge steder

– Det er ikke tatt noen endelig stilling til valget, så vi fortsetter en likeverdig utredningsprosess av de to alternativene, og det er fortsatt slik at begge alternativ kan inngå i Andøy Space Port, hvor et sekundæranlegg skyter opp mindre raketter, kunne Uttakleiv fra Norconsult fortelle.

– Ved utgangen av året vil planprosessen være ferdig, og man vil ta et valg om hva Andøya Space Port ønsker å utvikle på Andøya. Selve utbyggingen vil tidligst starte i begynnelsen av 2020, sa Uttakleiv videre.

Store inngrep i landskapet

Som det tydelig fremgikk av visualiseringen som ble vist, så innebærer begge alternativ store inngrep i natur og landskap, noe Norconsult ikke la skjul på. Men alternativ Børvågen, som innebærer at store deler av anlegget bygges til havs, ble fremhevet som et mindre inngrep visuelt, og ikke så belastende på sårbart naturmangfold og kulturminner.

Positive ringvirkninger

Hovedankepunktet mot Børvågen som alternativ, var de enorme kostnadene ved byggingen av moloene på vel 1 million kubikkmeter som skal omkranse oppskytingsplassen. Odd Roger Enoksen fra ASC bedyret under spørsmålsrunden etter presentasjonen at man vil gjøre det man kan for å tilrettelegge anleggene på best mulig måte i forhold til miljøkrav og et større samfunnsperspektiv, og understreket de positive ringvirkningene utbyggingen ville ha for Andøya i forhold til arbeidsplasser og næringer.

På spørsmål omkring anleggenes levetid svarte Odd Roger Enoksen:

– Behov for oppskyting av satellitter og den teknologien ser ut til å gjelde i uoverskuelig fremtid, og vi vil fornye oss kontinuerlig. Vi har allerede vist internasjonalt at vi er konkurransedyktige og kostnadseffektive gjennom virksomheten på Andøya Space Center. Til syvende og sist er dette en politisk beslutning, konkluderte Enoksen helt til slutt. Det vil bli avhold et nytt folkemøte senere i år, trolig i november.