Amerikansk militærfly har ankommet Andøya

Et amerikansk militærfly har ankommet Andøya flystasjon for å forberede ankomsten til fem overvåkingsfly, melder nettstedet aldrimer.no.
Andøy

Flyet, et amerikansk C-40A Clipper fra den amerikanske marinen, landet på flystasjonen torsdag. Aldrimer.no skriver at det var militærpersonell om bord som skal forberede innkvartering og planlegging av den amerikanske patruljeringsvirksomheten i nordområdene.

Amerikanerne skal også ha hatt med seg sonarbøyer, som skal lagres på Andøya før inntil fem overvåkingsfly skal ta over deler av den maritime overvåkingen av Barentshavet. De er ventet på plass innen juni.

Etter alt å dømme har amerikanerne bestemt seg for å ta over deler av overvåkingen på grunn av mangel på norsk personell på Andøya.

I forrige uke betegnet forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen den lave bemanningen på flystasjonen for kritisk. For etter at det ble vedtatt at flystasjonen på Andøya skal legges ned i 2022 og flyttes til en nybygget base på Evenes, har mange sluttet.


(©NTB)