Jan er rammet av en øyesykdom som medfører at han vil bli blind, og hans drøm er å se så mye av Norge før det er for sent. Lørdag ettermiddag kom han og følgesvenn Cay Jonassen til Andenes, og de neste dagene skal de gå yttersia Andøya, og videre gjennom Vesterålen via Sortland, Stokmarknes og Melbu.

Startet med en polferd

Begge to jobber hos iskremprodusenten Hennig-Olsen, og det var der turen gikk fra drøm til virkelighet.

En del av turen til Jan Bang Henningsen består av å samle lokale smaksopplevelser. Lørdag kveld smakte han på bacalao hos Arresten på Andenes sammen med følgesvenn Cay Jonassen. Foto: Tony Gulla Sivertsen

–  «Norge på langs med Jan» er etterfølgeren til fjorårets suksessrike internsatsning, «Polferden». I anledning Hennig-Olsen Is sitt sponsorat av polfarer Astrid Furholt ble de ansatte i fjor invitert med på en 2050 kilometer lang gåtur, like langt som Astrid tilbakela på sin ferd mot Sydpolen. Jan gikk hele 342 mil under sist kampanje, og var personen som gikk desidert lengst. Nå kan alle ansatte hos Hennig-Olsen Is melde seg på det nye programmet som er utformet som en konkurranse der lag på fire skal forsøke å gå samme distanse som Jan. Målsettingen med kom-i-form programmet er helsegevinster, redusert sykefravær, og styrket samhold og trivsel i bedriften, forteller prosjektleder Anette Jamtvedt hos iskremprodusenten.

Følges av kolleger

For at Jan skulle klare å gjennomføre turen, så må han ha følge. Arbeidsgiveren har delt landet i 16 etapper, og betaler reise for kolleger som vil følge han på en etappe. På den første etappen fra Nordkapp var det polfarer Astrid Furholt som var jans følgesvenn.

Cay møtte Jan i Tromsø, og skal bli med på turen nedover til Svolvær der en ny kollega står klar til å bli med videre på ferden.

50.000 skritt hver dag

–  Vi går cirka tre mil hver dag, eller i overkant av 50.000 skritt. Totalt skal jeg være på tur i 96 dager, forteller Jan. Med begrenset syn er det lys, mørke og farger som blir synsopplevelsen hans underveis.

–  Vi tar mange bilder underveis, slik at Jan kan sette seg ned med nettbrettet og zoome seg inn og se detaljene i etterkant, sier Cay.

Nortun Gård og lamaene der er neste mål for lokale smaksopplevelser for Jan og Cay, som denne uken er på tur gjennom Vesterålen. Foto: Tony Gulla Sivertsen

– Det fine med å gå, er at man fordøyer og lagrer inntrykkene underveis på turen, sier Jan, som skryter av befolkningen i nord.

– Folk er generelt veldig hjelpsomme og vi får hjelp til alt vi spør om, sier han.

– I tillegg så møter vi andre vandrere og turister og de er lette å komme i kontakt med. I går fikk vi to øl av en tysker vi møtte, det var hyggelig, sier Cay.

Samler smaksopplevelser

På turen skal Jan også kartlegge og dokumentere særegne, lokale smaksopplevelser. I Andøy stod Arresten på programmet lørdag kveld og mandag eller tirsdag skal Nordtun Gård besøkes.

- Jeg har hørt at de har ostekake på Nordtun gård, sier Jan, som smiler når journalisten bekrefter det og sier at de har noe å se fram til der. Foto: Tony Gulla Sivertsen

– Når man mister en sans i kroppen, så blir andre forsterket. Vi prøver derfor å legge inn smaksopplevelser underveis på turen, forklarer Jan, og forteller at de så langt har hatt en variert meny.

– Vi har spist alt fra sjokolade med blåmuggost til kongekrabbe, sier han med et smil, og gleder seg til å smake seg gjennom Vesterålen.

– Hvis folk vil følge oss, så har vi GPS-tracker i vogna og det ligger lenke til kart der posisjonen plottes på Facebook-siden vår, sier Jan.