Nordland fylkeskommune brukte 45 millioner kroner mindre i 2017 enn det som var budsjettert. Økte skatteinntekter og inntektsutjevning bidro sterkt til overskuddet.

Nordland Ap, som er en del av posisjonen i fylkestinget mener likevel at omstillingen av fylkeskommunen må fortsette.

– Resultatet i 2017 må̊ ikke bli en hvilepute i forhold til fylkeskommunens omstillingsbehov. Vi må sørge for at den handlefriheten vi fremdeles har, hjelper oss i den videre omstillingsprosessen, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet Bjørnar Skjæran i en pressemelding

Ap vil blant annet benytte en del av overskuddet til et økonomisk sikringsfond som kan brukes ved uforutsette hendelser. Man vil også bruke 13 millioner kroner innfasing av nye oppgaver i fylkeskommunen.

Blant annet skal fylkesveiadinistrasjonen flyttes fra Statens vegvesen til fylkeskommunen fra 1. januar 2020.

Penger til NAROM

Skjæran var nylig i Andøy sammen med stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal.

Da presenterte de Arbeiderpartiets forslag til revidert statsbudsjett. Partiet vil gi 50 millioner kroner mer til Andøy, gjennom 25 millioner til planlegging av havneprosjektet på Andenes og 25 millioner kroner til NAROM.

Det fikk man ikke flertall for, men nå vil altså Skjæran og Nordland Ap gi 10 millioner kroner av fylkeskommunens overskudd til NAROM.

Skjæran mener at Stortinget så langt har sviktet Andøy i ostillingsprosessen etter vedtaket å legge ned Andøya flystasjon.

– Storting og regjering har et særskilt ansvar for å sette ut i livet en kraftfull omstillingspakke for Andøy-samfunnet. Der er vi ikke i dag, og jeg vil på vegne av Nordland Arbeiderparti ta et nasjonalt initiativ til dette. Mens vi venter, er det avgjørende at fylkeskommunen stiller opp, sier Skjæran i pressemeldingen.

– Ei avsetning på 10 millioner til Nasjonalt senter for romforskning vil være et nytt viktig bidrag for å sikre ei god utvikling på Andøy i framtida, legger han til.