Under en orientering fra IMDI til Andøy kommune i forbindelse med behandling av helhetlig plan for bosettings- og integreringsarbeidet i Andøy 2018-2022, kom Dulo Dizdarevic regiondirektør for IMDI med klare oppfordringer:

– Det er ikke synd på dem som har kommet hit, og for at dere skal kunne hjelpe må dere stille krav, sa en engasjert Dizdarevic til forsamlingen under sin orientering.

Negativ sosial kontroll

På spørsmål fra kommunestyrerepresentant Lill Pettersen om hva IMDI mente den største utfordringen var for integreringsarbeidet i Andøy var svarte han negativ sosial kontroll.

– Det er tiltak knyttet kulturkonflikter og tradisjonelle familiestrukturer som hemmer integreringsarbeidet.

9,9 prosent

Status for innvandring i Andøy per 2017 er at 9,9 prosent av befolkningen er innvandrere mot 13,8 nasjonalt.  7 promille flyktninger per innbygger mot 2,9 promille nasjonalt.  54,7 prosent av innvandrere i arbeid mot 61,4 prosent nasjonalt. Andøy kommune fikk 32 millioner i tilskudd i 2017 til integrering og bosettingstiltak.

Kommunestyret vedtok bosettings-og integreringsplanen enstemmig med et tilleggsforslag om en målsetning om fortsatt desentralisert bosetting i Andøy kommune som del av planen.