I løpet av de 11. første årene med sommerfotokonkurransen har dere lesere bidratt med utrolige 2.970 herlige sommerbilder, som viser et flott tverrsnitt av sommeren her ute i havgapet og andværinger som koser seg i varmere strøk.

Klikk her for å sende inn dine bilder og lese mer om regler og premier

I år, som alle de 11 første årene, er det Svein Spjelkavik som leder juryen. I år har han fått med seg to meget kompetente og fotoglade jurymedlemmer; Anja Brøto og Benny Høynes.

Jurylederen har ordet:

Vi ba juryleder Svein Spjelkavik skrive noen ord om sommerfotokonkurransen, og gi leserne noen fototips. Her er resultatet:

I skrivende stund skinner sola. Etter en juni som ikke vil bli husket for solskinn og høy snittemperatur, kom juli med sommer. I alle fall de par første dagene. Det er vanskelig å spå hvordan årets sommer i Andøy blir rent værmessig, men vi tipper litt både og. Og husk at godt fotovær er like mye skyer og regn som klar himmel.

Aktivitetsboka «Tut og kjør»

Første gang jeg skrev noen linjer i Andøyposten om det å ta gode feriebilder var for ganske nøyaktig 31 år siden.

Jeg jobbet som journalist i 1987 og hadde fått ei bok på pulten min fra daværende redaktør, Atle Hagtun. Den het «Tut og kjør» og var en slags aktivitetsbok for barn og unge i baksetet, på bilferie.

1987: Fotointeresserte Svein-Frode Gudbrandsen (11) fotografert av Svein Spjelkavik i 1987.

Jeg fikk tillatelse fra forlaget til å bruke foto-tips fra boka og fotograferte da 11 år gamle Svein Frode Gudbrandsen for å få en lokal vri. (Svein-Frode er fortsatt glad i å ta bilder som 42-åring. Du kan se noen av bildene han har tatt som voksen på bildebloggen andoybilder.wordpress.com.

Sommerfotokonkurranse i 1987

I 1987 utlyste Andøyposten sin aller første sommer-foto-konkurranse. Premien var et engangskamera, og bare barn og unge kunne delta.

Mye har forandret seg på 31 år. Den gang hadde jeg personsøker. Året etter fikk jeg min første mobiltelefon, selvsagt en NOKIA. Det skulle enda gå 13 år før den første mobiltelefonen som kunne ta bilder ble lansert.

I år vil 8 av 10 sommerbilder på verdensbasis bli tatt med en mobiltelefon. De to siste blir tatt med et nettbrett eller et digitalt kamera. God fotojakt uansett hvilket utstyr du velger

Her er noen tips til jakten på årets sommerfoto:

1. Hvor har du lyset? Du trenger ikke å ha sola i ryggen. Sommerportretter i motlys kan være veldig fine. Prøv deg fram. Hvordan får du mest mulig ut av det lyset som er akkurat der og da?

2. Hold kamera stødig. Bortsett fra hvis du vil lage et actionbilde med masse bevegelse i.

3. Unngå oppstilte bilder. Søk gøyale eller spennende situasjoner. Vi har i de årene vi har hatt sommerfotokonkurranse nesten ikke fått inn et eneste grillbilde. Grilling er gøy – grilling er sommer. Vi utfordrer dere: I år vil vi være med på grillings.

4. Ta bilder døgnet rundt.

5. I sterkt sollys kan det være vanskelig og ta gode portretter. Prøv å ta portretter med en reflektor som kaster lys mot den delen av ansiktet som solen ikke lyser opp. Det trenger ikke være en proff reflektor. Bruk en isoporplate, et stykke hvit papp eller Andøyposten.

6. Gå nært. Det er nesten alltid fint å være tett på sommeropplevelsene.

7. Hold fingrene unna objektivet på mobilen. Husk å holde linsa ren. Med mindre du vil gå for en low-tech softfilter-effekt er fett og skit på linsa ikke velkommen.

8. Pass på bakgrunnen. Ikke la noe «vokse opp» av hodet på de du tar bilder av. En nøytral og ikke for rotete bakgrunn er bra hvis du jakter det perfekte ferieportrettet.

9. Ferie handler om å nyte livet. Vi utfordrer deg på å skildre andværinger som lader batteriene, i en hengekøye, i en oppsiktsvekkende yoga-positur, i et basseng, på en oppblåst luftmadrass eller på ryggen i en blomstereng.

10. Tenk utenfor boksen. Hvem tar bildet av fyret vi aldri har sett før. Hvordan kan fjellturen skildres på en helt ny måte.

Og til slutt: Kos dere på sommerfotojakt!

Klikk her for å sende inn dine bilder og lese mer om regler og premier