Solen strålte for en gangs skyld fra alle kanter utenfor Andenes da han tidlig i formiddag slengte ut snøret fra stang. Kort tid etter så hadde han en dorsk og tung rugg på stanga, en gigantisk Blåsteinbit  på vel 24 kg. Om tallene  er nøyaktig er det ikke bare norgesrekord, men også verdensrekord for dette fiskeslaget.

Mulig verdensrekord?

Tidligere norgesrekord er på 16,3 kg ved Asgeir Alvestad i Isfjorden på Svalbard, i 2017. Verdensrekorden ligger på 23,58 kg og ble tatt av Frederick Gardiner i Georges Bank, Massachusetts, USA 1986. Om man gjør målingene rett ligger det altså godt an for verdensrekord i Andøy.

– Det hele skjedde uten dramatikk, fisken lå på rundt 650 meter og jeg kjente det som et tungt lodd, så halte vi den langsomt opp i løpet av rundt 40 minutter, sier en stolt Henrik  Johansson.

Gode fiskeforhold

Steinbiten ble halt opp nordvest for Andenes langs Eggakanten som er berømt for særdeles gode fiskeforhold.

Sammen med en gjeng kamerater fra Sverige, er den lykkelige rekordfiskeren nå på besøk i Andøy for første gang som fisketurist hos Andøy fiske-camp i Skarsteindalen. De har besøkt Norge i flere år for å fiske. Han og kompisen berømmer det spesielt gode fisket i Andøy og skryter faktisk av været.

Det er godt å være svenske i Andøy, kan man trygt konstatere etter rekordfangsten, for knapt en uke siden trakk nemlig en svenske Mikael Åkesson opp en håkjerring på over ett tonn i Andfjorden.  Skitt fiske kan vi trygt si til söta bror.