På kort varsel stile han på Rikshospitalet i Oslo der nyredonoren lå klar. Et par døgn etter det alvorlige inngrepet er Andenes-mannen allerede ute av pasientsenga.

Nå gleder han seg til å få et normalt liv igjen uten dialysebehandling. Allerede i 1998 fikk han sin første nyretransplantasjon fra moren. Den nyren varte i syv år, og etter det fikk han en fra faren. I 2013 fikk han nyresvikt på ny, og har ventet på ny nyre siden da.

Av og på i fem år

– Dialysebehandling kan ikke kombineres med studier, så jeg måtte skrinlegge utdanningsplaner. Etter det har jeg vært av og på ventelista for transplantasjon. Nåløyet for å komme gjennom er trangt. Enten er du for syk, eller så har du for dårlige blodverdier. Når du er frisk nok til å ta imot, var det vanskelig å få en ny nyre, siden jeg alt var transplantert to ganger. Derfor har jeg nå levd et liv uten nyrefunksjon i fem år. Nå skal det bli deilig å kunne starte på nytt igjen, sier han. Veien dit er lang.

Daglig oppfølging

– Nå er det å fokusere på kropp og helse fremover. Jeg skal først være på sykehuset i to uker, og deretter på pasienthotellet de påfølgende seks. Jeg må daglig til oppfølging på sykehuset for å sjekke at nyren fungerer som den skal. Mange tror at det å vente på en ny nyre er tyngst. Det er nå rett etterpå, når kroppen må venne seg til en ny nyre, at det er verst. Oppbyggingen er tyngst, forklarer Nikolai. Inngrepet tok seks og en halv time. Komplikasjoner fra arrvev fra tidligere førte til at det tok dobbelt så lang tid, sier han.

Håper på lang varighet

– Dersom alt går bra, så får vi håpe at denne nyra varer lenger enn de to første. Er jeg heldig kan den vare i 20 år, smiler han. Han håper å kunne bruke sin erfaring som nyrepasient i yrkeslivet etter hvert.

– Det er mye man lurer på som ung nyretrengende. Det hadde vært fint å være et forbilde for andre. Mange tenker nyresvikt som en gammelmannssykdom. Men det er mange som meg i samme båt, sier han som styremedlem i landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte.