Jørn Aune har stilt spørsmål til politikerne i Andøy med bakgrunn i paragraf 5 i reglement for Andøy kommunestyre. Aune er tidligere redaktør i Andøyposten, og nå journalist i VOL.

Her kan du lese hans sterke historie, etter at han ble rammet av kreft:

Rundt 35 personer hvert år

Aune peker i brevet til kommunestyret på at mange kommuner i Norge har nå fått egen kreftkoordinator som skal følge opp kreftpasienter i sin kommune. Andøy kommune har ikke det, selv om man har sykepleiere som har tatt etterutdanning innen kreftpleie.

– I Andøy får i snitt 35 personer kreft hvert år. Rundt halvparten av disse får kreft i mage/tarm,prostata, lunger eller bryst. Det betyr at minst 350 andværinger har fått kreft i løpet av de seneste 10 årene.

Ifølge nettsiden til Kreftforeningen, har 19 kommuner i Nordland kreftkoordinator – som eget tilbud eller i samarbeid med andre kommuner. I Vesterålen er det foreløpig bare Hadsel og Sortland som har et slikt tilbud.

Samordner tilbud

Kreftforeningen skriver at en kreftkoordinator skal være til hjelp for å koordinere og tilretteleggehverdagen for kreftsyke og pårørende på en best mulig måte.

Kreftkoordinatoren skal videre være ansvarlig for å samordne tilbud og tjenester rundt kreftpasientene i kommunen og skal være lett tilgjengelig for pasienter og pårørende. Personen i ei slik stilling, skal også sørge for å bidra til gode rutiner og systemer for kreftomsorg i kommunene.

Vil være til stor hjelp

– Andøy kommune har per i dag ikke noe særskilt tilbud til kreftpasienter. Man er nødt til å forholde seg til fastlegene. Med ustabil legedekning, er det et tilbud som vil være høyst varierende. Jeg har for eksempel ikke mottatt noe informasjon fra Andenes legekontor i tiden før og etter min kreftoperasjon. I denne perioden var pasientlisten jeg står på betjent av en vikarlege, skriver Aune.

– Kreftpasienter andre steder har gjennom kreftkoordinator fått informasjon om rehabilitering og andre helsetilbud – informasjon som jeg og sikkert andre ikke har fått her i Andøy. En kreft-koordinator kan være til stor hjelp for pasienter og pårørende både når det gjelder situasjonen man er i og veien videre etter kreftbehandling, påpeker han.

– Dårligere tilbud enn andre pasienter

Andre steder blir den enkelte pasient kontaktet av kreftkoordinator etter en kreftdiagnose/ behandling, og deretter invitert til et møte for å diskutere situasjonen og eventuell bistand.

– I Andøy kan du ikke en gang regne med at din lokale lege tar slik kontakt. Det skjedde i hvert fall ikke med meg. Det betyr at kreftpasienter i Andøy får et dårligere tilbud enn det pasienter i andre kommuner får, skriver Aune.

Han peker på at når Andøy kommune har sykepleiere som har tatt tilleggsutdanning innen kreftpleie, bør en slik ressurs utnyttes til det beste for kreftpasienter i kommunen.