Festitur skapte festglede

Musikeren Svein Haugens miniturné Festitur, har blitt en vesterålstradisjon. Fredag kveld samlet han folk på hjemplassen Skarstein i Andøy.
Andøy

Festitur ble startet opp av Svein Haugen og Svein Spjelkavik i 2005. Og det begynte på Skarstein hvor han er født og oppvokst.

Han utviklet tidlig et musikalsk talent som siden tok ham til Oslo Filharmonien. Der ble han i 38 år, det lengste noen musiker har spilt i filharmonien. Svein Haugen er likevel en som liker mange ulike musikkgenre og ikke minst å skape liv og stemning, også utenfor de store konsertsalene.

Har blitt en årlig begivenhet

Festitur har blitt en årlig begivenhet som også i år startet på Skarstein. Tango sto sterkt på repertoaret fredag kveld, men og klassikere som Paganini, for å nevne noe.

Med seg hadde han trekkspillvirtuosen Håvard Endresen, som trakterte trekkspillet som om det var en forlengelse av ham selv. Både han og Haugen fortalte anekdoter underveis fra et langt musikerliv.

Benytter seg av lokale talenter

Men de kom ikke tomhendt. Tradisjonen tro benytter de seg av unge lokale talenter som de trekker frem. Denne gang hadde de med seg fiolintalentet Celia Sánchez Nieves, som kom sammen med sin familie til Stokmarknes for tre år siden. 

Hun har spilt fiolin siden hun var åtte år, og elsker å spille konserter. For tiden spiller hun for Sortland strykeorkester og LVO (Lofoten og Vesterålen Orkesterforening). Tidligere har hun vunnet talentiaden i Hadsel.

– Jeg vet ikke nå om jeg vil satse profesjonelt, men jeg vil uansett fortsette å spille, forteller Celia Sánchez Nieves i pausen.

Hun har nettopp fremført et stykke av Ole Bull.  

– Det jeg liker spesielt godt med musikken og det å spille for andre, er å formidle de følelsene som oppstår i meg når jeg spiller til publikum.

Det lykkes hun godt med i kveld, og oppnådde trampeklapp i grendehuset på Skarstein.

Sang skjemtevise

Men Haugens Festitur hadde mer på lageret, og opp av hatten rakk han ni år gamle Mathea Lian fra Andenes, som blant annet har spilt Annie tidligere på Dverberg. Hun sang en skjemtevise til stor fornøyelse for publikum i salen, som lo seg krokete.   

Lørdag blir det konsert på Austringen brygge i Øksnes og søndag avsluttes Festitur for denne gang i kirken på Dverberg.