Øvelse Njord er en årlig øvelse som foregår i Nord-Norge, men med ulike deltagere og scenario fra år til år. Operasjoner vil foregår på sjø, i luft og på land og være sammensatt av både militære og sivile enheter.  HV16 (Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt) er ansvarlig for øvelsen.– Vi vil ha fokus på sikring av viktig militær og sivil infrastruktur, overvåking og kontroll av veiakser. Øvelsen vil også fokusere på kommando og kontroll, det vil si samvirke internt i HV, opplyser major Oddbjørn Toften, som er presse- og informasjonsoffiser for HV16.

Omkring 200 vil delta fra Heimvernet, i tillegg til personell fra Kystvakten, Brigade Nord, 339 skvadronen, politi, Nordlandssykehuset og sivile. Rekvirert øvingsområde er Andøy og Sortland kommune. Norges Lotteforbund (NLF) bidrar innen militært og sivilt beredskapsarbeid gjennom sine lotteforeninger og vil også være representert under øvelsen.

– I HV16 har lottene blant annet fått i oppgave å lage sanitets-caser for mannskap og befal som er inne på øvelser, uttaler major Oddbjørn Toften videre.

Øvelsen er allerede i gang og vil avsluttes 7. september.