Nucleus fløy 107 kilometer til værs og ble en suksess

Oppskytingen av Nucleus var en suksess.
Andøy

Oppskytingen av Nucleus en suksess.  I videovinduet over kan du se oppskytingen i opptak.

Raketten gikk til værs cirka klokken 14:17, omlag en time på overtid grunnet værforholdene.

Terje Vesterås er Program Director for Nucleus-oppskytingen. Han forteller at den var en suksess:

–  Det var fantastisk å se. Raketten var stabil og så flott ut der den for opp i skyene over oss.

Raketten gikk til 107 km høyde, med andre ord over «grensen» til verdensrommet på 100 km, og alle ASCs teknologiske tester fungerte slik de skulle.

– Det er bra. Da er vi ovenfor «space limit», som vi forventet.

På spørsmål om hva som er det neste for Nucleus, svarer han:

– Nå fortsetter vi å utvikle enda større rakettmotorer slik at vi kan sende satelitter opp i verdensrommet med vår rakett.

– Fantastisk prestasjon

Morten Brandtzæg, president & CEO av Nammo Group, sier i ei pressemelding:

– Dette er en fantastisk prestasjon og vi er stolte av hele teamet. Vi har investert mye tid og innsats i dette prosjektet, og det var en fantastisk opplevelse å endelig se den lette tidligere i dag, sier han.

Hybridraketten har blitt utviklet av Nammo på Raufoss og kan potensielt sende flere mindre europeiske satelitter.

– Selv om hybrid-raketter har vært i bruk siden 1930-tallet, har de tidligere hatt noen tekniske utfordringer. Vi er stolte av at vi har klart å løse disse utfordringene og få konseptet til å fungere for første gang. , sier Adrian Boiron som er sjefsingeniør for Nucleus-prosjektet.

Over de neste årene er planen å sende tusenvis av små satelitter til verdensrommet. Med den nye hybridraketten mener menneskene bak at man kan sende disse opp langt mer kostnadseffektivt og sikkert enn tidligere.

Stort

Lørdag for litt over en uke siden ble romraketten, som har fått navnet «Nucleus», montert i utskytingsrampen, eller launcheren som de sier ved Andøy Space Center.


Den første norskbygde romraketten skytes opp fra Andøya til uka:

Historisk rakettoppskyting fra Andøya

Se nøye på raketten på bildet. Det er den første norskbygde romraketten, og inneholder rakettmotor-teknologi som om få år kan løfte satellitter ut i verdensrommet fra Andøya.For første gang ved Andøya Space Center:

Sender oppskytingen live

Når den historiske oppskytingen skjer til uka, kan du følge den live her på VOL.Raketten har nyttelast utviklet på Andøya

Når den første norskbygde romraketten skytes opp fra Andøya kommende uke, har den med seg eksperimenter utviklet ved Andøya Space Center (ASC).

 

Unike muligheter

Professor Jøran Moen ved UiO, ansvarlig for vitenskapelig del av 4DSpace eksperiment på Nucleus, sa i en kommentar før oppskytingen:

– Dersom testen lykkes vil den gi revolusjonerende nye muligheter for Norsk Romforskning. Norge får en internasjonal ledelse på funksjonelle og miljøvennlige rakettmotorer, sier han om den norskproduserte raketten som altså skal skytes opp.

Teknologien åpner nye muligheter, blant annet at man kan skreddersy rakettbaner for å fly gjennom og utforske naturfenomener i atmosfæren.

– Testraketten skal også teste 4DSpace modulen so er et samarbeid mellom ASC og UiO. Når denne modulen er ferdig utviklet skal den gi oss 3D informasjon om atmosfære turbulens, forklarer professoren og legger til:

– Turbulens i elektriske ladde gasskyer (plasmaskyer) er årsaken forstyrrelser på både radiokommunikasjon og GPS posisjonering. Forskerne trenger mer informasjon for a lage romvær-YR for den Europeiske arktiske sektor (sikkerhet i Arktisk)