Utstilling og forestilling om Torstein Raaby på hundreårsdagen:

Markerer 100-årsdagen til Vesterålens svar på James Bond

Lørdag er det nøyaktig hundre år siden motstandsmann og eventyrer Torstein Raaby ble født på Dverberg. Det skal markeres i hjembygda denne uken.

Torstein Raaby-ekspert Stian Indrevoll og Svein Spjelkavik

Viste du at...
  • Torstein Raaby var en virkelighetens James Bond. Han var agent for Secret Intelligence Service, forløperen til MI6.
  • Torstein Raaby var agent for russerne i starten av krigen.
  • Torstein Raaby har vunnet Oscar. Han var fotograf på Kon-Tiki-filmen fra 1950. Oscarstatuetten står på Kon-Tiki-museet.
  • Torstein Raaby fikk audiens i Det hvite hus hos den amerikanske presidenten Harry S. Truman.
  • Torstein Raaby døde under en ekspedisjon til Nordpolen i 1964.
  • Torstein Raaby er den eneste som Thor Heyerdahl har skrevet minneord om av alle sine venner.
Andøy

Når vi møter Svein Spjelkavik og filmskaper og Torstein Raaby-ekspert Stian Indrevoll, i stua til førstnevnte, søndag kveld, planlegges det på høygir.

Søndag startet Svein Spjelkavik og Stian Indrevoll arbeidet med å sy sammen forestillingen om Torstein Raaby, som skal vises i Dverberg samfunnshus på lørdag. Indrevoll jobber for tiden med en film om Raaby, og har med seg fotograf til Andøy for å dokumentere og gjøre opptak.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

 

–Torstein utgjorde 1/6-del av mannskapet på Kon-Tiki. Han er en av våre høyest dekorerte motstandsmenn fra andre verdenskrig. Torstein var uten tvil Andøys mest feirede helt i sin samtid. Han mottok, sammen med mannskapet på Kon-Tiki Oscar-statuetten for beste dokumentarfilm, han fikk møte den amerikanske presidenten og mottok krigskorset med sverd, sier Spjelkavik.

Etter Andre verdenskrig deltok Torstein Raaby som telegrafist på Kon-Tiki-ekspedisjonen sammen med sin gode venn Thor Heyerdahl. 

 

I dag 100 år etter hans fødsel er det få blant dagens unge som kjenner til hans liv og virke. Det vil Spjelkavik og Indrevoll gjøre noe med denne uken.

Allerede onsdag går det første Raaby-arrangementet av stabelen i hjembygda hans; en fotoutstilling med 100 unike bilder.

Festforestilling

Selve 100-årsmarkeringen finner sted lørdag 6. oktober. Det blir kransnedleggelse ved bysten av Torstein på formiddagen og fakkeltog fra samfunnshuset og til Dverberg kirkegård på ettermiddagen. Dagen avsluttes med festforestilling i Dverberg samfunnshus.

– Målet med forestillingen er å rette fokus mot en helt spesiell andværing som vi har mye å lære av også i dag. Max Manus var ikke en større krigshelt enn Torstein Raaby, men Torstein var nordlending. Max Manus hadde adresse nærmere «rikshistoriefortellerne» i hovedstaden. Den dag i dag fortelles det for få nordvendte historier. Dagens unge nordlendinger trenger forbilder fra sin del av landet, sier Spjelkavik.

- Skal løfte frem vår helt

Under forestillingen blir det, naturlig nok med filmskaper Stian Indrevoll på laget, mye film.

Torstein Raaby-ekspert, filmskaper og andværing Stian Indrevoll ved bysten av Torstein Raaby på Dverberg. 

 

– Det vil bli vist unike filmklipp, og vi har både Teaterklubb 81, Lost and Found production og musikere med på laget. Blant annet vil det bli fremført to musikktemaer, et om Tirpitz og et om Kon-Tiki, som er spesialskrevet til 100-årsmarkeringen, sier Spjelkavik.

– Vi ønsker å feire han, hedre ham og ikke minst bli bedre kjent med ham. Denne dagen skal andæring og inviterte gjester få ta del i Torstein Raabys liv fra scenen i Samfunnshuset. Gjennom film, bilder og teatertablåer skal Torstein Raabys historie fortelles. Vi skal løfte helt vår frem, oppleve hans liv og forstå hvorfor hans historie er viktig for oss, sier Spjelkavik.