Brannbamsen Bjørnis besøkte Bleik etter brannen:

Vervet Bleiksbarna til brannsjefhjelpere

Brannbamsen Bjørnis besøkte torsdag Bleik montessoriskole og Wig Wam barnehage for å få med seg Bleiksbarna som brannsjefhjelpere i heimen.

Det var både stas og litt skummelt med brannbamsen Bjørnis i Wig Wam barnehage.   Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Prosjektleder Alf Jacob Salberg fra Harstad med kosebamsen Bjørnis som alle barna i Wig Wam får låne med seg hjem for å gå branvernrunde.   Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Andøy

Søndag ble landsbyen Bleik rammet av to branner. En familie med barn ble husløse. Torsdag kom prosjektleder Alf Jacob Salberg fra brann- og redning i Harstad som er et Bjørniss brannvesen, utover til Bleik. Brannbamsen Bjørnis er brannvesenets viktigste verktøy i møte med barn. Kontakten som oppstår gir brannvesenet unike muligheter til å kommunisere med barn, enten det er i forbindelse med branner eller i brannvernopplæring tilpasset den yngre garde.

– Vi er et Bjørniss-implementert brannvesen, og tok med oss brannkonstabel Carl Ove Furnes fra Hadsel som nylig har blitt et Bjørniss brannvesen, forklarer Salberg.

Pårørende og skolebarn

På Bleik møtte de først familiene som var rammet av brannen.

Deretter møtte de skolebarna og pratet om brannvern. De fikk utdelt brannhjelmer i plast og en sjekkliste for å gå brannvernrunde i hjemmene sine. Da skal det sjekkes at brannforebyggende utstyr er på plass. Høydepunktet var besøket av brannbamsen Bjørnis som utdelte klemmer eller ga "high five" til de som ikke turde å klemme.

I barnehagen snakket de om kosebamsen Bjørnis som er brannsjef over alle unger. De fikk utdelt ei bok, og så ble det lest opp et brev fra Bjørnis. Han anmoder barna om å være brannsjefhjelper. Det innebærer å ta Bjørnis med på en brannrunde hjemme. Da skal de sjekke om det er røykvarslere, brannslokkingsapparat og brannstige opp til andre etasje. Barnehagen fikk utdelt en kosebamse på lån som skal gå på rundgang med barnet i hjemmene.

– Barna får foreldrene til å skrive i en loggbok for å vise at de har tatt runden og få med hva de fant av utstyr, forklarer Salberg.

– Takknemlig

Brannsjef Stein Andreassen er takknemlig for at Harstad og Hadsel tok Bjørnis med utover til Andøy.

– Andøy brannvesen er ikke med i Bjørnisprosjektet, men skoler og barnehager er flinke til å jobbe med brannforebygging. Men det er stas å få besøk av selveste Bjørnis for første gang, sier Andreassen. Når Bjørnisbamsen har vært med alle barnehagebarna i Wig Wam hjem på en brannrunde, vil den bli levert til Andøy kommune.

– På sikt satser vi på at den har vært innom alle barnehager i Andøy for at barna skal få den med på brannvernrunde i heimen. Det er ingen som tør å ikke ha brannvarsler etter noe slikt, smiler Andreassen.