Lynsenter over Vesterålen:

Over hundre lynnedslag på få timer i området

Natt til søndag og søndag formiddag har mange langs yttersida av Vesterålen sett uvanlig mange lyn. Det samme kan skje mandag, ifølge meteorologer.

På lynkartet til Meteorologisk Institutt kan du se oversikt over registrerte lynnedslag.  Foto: Skjermdump

Andøy

Over 100 lynnedslag på under 24 timer ved Lofoten og Vesterålen. Mesteparten over Vesterålen, spesielt over Andøya. Mange har nok lagt merke til dette søndag.

– Det har vært skikkelig kraftige byger som kommer inn sørfra, særlig over Lofoten og Vesterålen, og de har vært kraftigst rundt Vesterålen. De fleste lynnedslagene kom nå i løpet av formiddagen. Nå har de kraftigste bygene flytta seg litt nordover, så det verste kan ha passert, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk Institutt Nord-Norge.

Slike syn er ikke så vanlig her, men hun sier det ikke er noen automatikk i at lynnedslag mest er et innlandsfenomen.

– Det kommer litt an på. Hvis det er kraftig vind rett fra vest, går bygene gjerne innover i innlandet. Men nå har vi sør/sørvestlig vindretning, og kraftig vind, da går de ikke så langt inn i landet, sier hun.

– Nå er vi egentlig inne i vintersesongen, om sommeren er det kanskje mer vanlig. Det kan oppstå kraftige byger såpass seint på året, sier hun.

Årsaken er trolig også at vinden er kaldere enn sjøen.

– Det er temperaturforskjellene som ofte avgjør. Man har fortsatt ganske varm havtemperatur, så kommer kald luft nordfra, og da kan du få kraftige byger, sier hun.

Dessuten er det storm i kastene ute på bankene. Flesteparten av bygene har nå forlatt regionen, men folk kan også få se mange lynnedslag mandag, tror hun.

– Det er også fare for dette i morgen. Vi får en ganske lik værsituasjon.