Scrooge er tilbake:

Skaper julemagi igjen på Dverberg

Den er juleforestillinga over alle juleforestillinger. Det blir møte med Ebenezer Scrooge i Charles Dickens klassiske historie, når teaterklubb`81 setter opp sitt 34.juleteater.

Med Victoria Røising og Nikoline Spjelkavik som instruktører ligger det an til julemagi fra scenen, med når Dickens-klassikeren spilles i teaterbygda.   Foto: Innsendt

Et juleeventyr er det stykket Teaterklubb`81 har spilt mest.   Foto: Innsendt

Andøy

Scrooge i klassikeren Et Juleeventyr, er gjerrigknarken som i møte med julens ånder blir et nytt menneske. 

– Vi legger ut billettene til årets juleteater til salg fra midnatt. Det rimer bra, for Scrooge får det første åndebesøket klokken tolv, og det har blitt tradisjon for oss å starte billettsalget midnatt, sier Svein Spjelkavik.


– Det stykket vi har spilt mest

Teaterklubb’81 er altså på trappene med sitt  34. juleteater.

Årets Scrooge vil tar vare på det som traff publikum midt i hjertet da stykket ble satt opp for første gang på Dverberg for 26 år siden, men byr på nye sanger og dansenummer med unge aktører som ikke har vært på scenen før.

– Det er sprøtt å tenke på at det er 26 år siden første gang vi satte det opp. Dette er det stykket vi har spilt mest, og i år er femte gangen med denne fantastiske historia fra Charles Dickens, der Scrooge blir hjemsøkt av juleåndene, sier han.

Det er hele 175 år siden boka «A Christmas Carol» kom ut i London.

– Jeg kan se det for meg, akkurat i det de 6000 bøkene i førsteopplaget kom fra trykkeriet, der Charles Dickens står med frakken sin og ser den første boka i rødt med gullskrift på. Den gangen var det bare noen uker siden Dverberg-kirka ble innviet. Det er litt rart å tenke på når man kjører forbi, at kirka stod der allerede da «A Christmas Carol» kom ut for første gang, sier Spjelkavik.

En revolusjon

Boka ble elsket fra første stund, og fikk føtter og gå på, til tross for at forfatteren Dickens lanserte den så sent som 19. desember var opplaget utsolgt til jul.  

– Noen hadde en egen hylle i stua, der stod boka hele året. Den var en revolusjon i sin samtid, i det den påpeker egoismen og materialismen i sin samtid. Charles Dickens hadde selv en far som måtte sitte i gjeldsfengsel. Boka tar et ordentlig opprør mot establishmentet i England, med det klart budskap: Dere er nødt til å ta hensyn til de som har det dårligere enn dere.

Et juleeventyr er det stykket Teaterklubb`81 har spilt mest.   Foto: Innsendt

 

175 år senere er ikke budskapet mindre aktuelt.

– Egoisme og materialisme florerer i det som er et av verdens rikeste land, der vi er så heldige å bo. Det har ikke forandret seg så mye. Det som er fint med boka og grunnen til å spille dette stykket er at Ebenezer Scrooge får en ny sjanse. Det er det som gir hele verden håp i alle sammenhenger, det er ikke for seint, vi kan fortsatt gjøre det bedre, sier Svein Spjelkavik.

– Slikt sett er det et veldig fint budskap, og jeg gleder med til å se stykket i Nikoline og Victoria sin regi, sier han.

Victoria Røysing og Nikoline Spjelkavik er instruktørene bak «Robin Hood» og «Annie» de siste to årene.

Stort oppbud av unger som vil spille teater

Hele 1340 tilskuere fikk med seg fjorårets juleater. Det blir stadig flere som reiser langt for å oppleve julemagien.

– De har absolutt gjort noe med juleteateret på Dverberg, vi opplever at det kommer stadig flere folk som reiser langt for å se. Før var det en sensasjon at det kom noen fra Sortland, nå kjører folk helt fra Harstad for teateret, sier han.

– Vi setter utrolig pris på at folk fra hele regionen vil komme og oppleve julemagi i teaterbygda Dverberg. Vi får gode tilbakemeldinger fra folk som kommer tilbake år etter år. Og vi gjør vårt aller beste for at det voldsomme oppbudet med unger som vil spille teater, får vist seg fram, sier Spjelkavik.

Julemagien og oppløfta hjerter

– Målet er at de i salen går derfra med oppløfta hjerter. Og trua på at også jula 2018 kan utrette mirakler, det er det som er «the power of christmas», den gjør noe med oss hvert år. Hvis vi lar deg gjøre det, sier han og viser til Ola Bremnes sin fantastiske sang, der en av verselinjene sier at jula står på trappa og fryser.

– Hvis man ikke åpner og slippe denne jula inn, så kan den ikke utspille sin magi. I et stadig mer kynisk og realtenkende samfunn, tror jeg det er en viktig å invitere julemagien inn, sier Spjelkavik.