Norskamerikaner med røtter i Andøy til finalen i «Alt for Norge»

Dana Louise Tountas' oldemor forlot Andøy og Vesterålen for det lovede land i USA. Nå har Minnesota-kvinnen kommet helt til finalen i årets sesong av «Alt for Norge» på TV Norge.

Dana Louise Tountas er ikke reddfor å by på seg selv - som her, under vømmølfestivalen i Verdal.  Foto: Tormod Leet / TV Norge

Andøy

«Alt for Norge» er et program der amerikanere med norske aner, såkalte norskamerikanere, får komme til Norge for å konkurrere om å få møte sin norske slekt. Underveis i konkurransen reiser de rundt i landet og får innblikk i mange sider av vår kultur.

Semifinalen i årets sesong gikk mandag kveld på TV Norge, og der ble det avgjort hvem de to finalistene blir. De ble norskamerikanerne Kelsey og Dana.

Programleder Fridtjof Nilsen med de to finalistene i 2018-sesongen av "Alt for Norge". Dana (til høyre) har røtter på Andøya i Vesterålen.  Foto: Tormod Leet / TV Norge

 

Dana, fullt navn Dana Louise Tountas, bor i Minnesota. Som mange andre i delstaten har hun norske røtter - hennes oldemor Birgitte Enes Lockert (født 1877) forlot Tranes på Andøya på tidlig 1900-tall. Før hennes familie bosatte seg der på midten av 1800-tallet, bodde de flere steder i Vesterålen, ifølge programmet.

Dana har altså kommet seg til finalen, som sendes neste mandag på TVNorge. Vinneren får delta på slektstreff med norske etterkommere / overlevende og slektninger av deres aner. Danas slektninger bor ikke lenger på Tranes, men noen av dem bor på Risøya.

Birgitte Lockerts familie drev blant annet handel og postkontor på Andøy i sin tid.

Birgitte selv giftet seg med Paul Ergens Fredricksen Vibe fra Harstad og de fikk seks barn.

Hvorvidt Dana Louise får møte familien, avsløres ikke før neste uke. Gjennom programmet har deltakerne blant annet smakt norske delikatesser som tørrfisk og smalahove, deltatt på 17. mai-feiring og jobba på sauegård.