– Jeg spurte crewet om jeg kunne krype

Karoline Schaug fra Andenes måtte under tirsdagens program av reality-programmet 71 grader nord trekke seg fra semifinalen på grunn av smerter i kneet. Andværingen synes det var veldig kjipt, men tenker at det nok var en mening med det.

Å vinne var aldri Karoline Schaug sin motivasjon for deltakelsen i 71 grader nord. Til tross for dette er hun klar på at hadde det ikke vært for at kneet sviktet, ville hun ikke ha trukket seg.  Foto: Matti Bernitz/TVNorge

Andøy

– Der og da var det utrolig kjipt, men på flyet hjem kjente jeg at det egentlig var greit, og tenkte at det nok var en mening med det, sier Schaug til VOL onsdags morgen.


Karoline Schaug kjemper om plass i finalen av 71° nord:

– Vi fikk litt sjokk

Denne uken vises semifinalen i 71° nord på TV, der Karoline Schaug fra Andenes er med i kampen om finaleplass. For Schaug handlet aldri deltakelsen om å vinne bil og penger, men om å få gå tur.

 

– Vi prøvde alt

Andværingen kom seg til semifinalen, som tradisjon tro var en lang og tung etappe. Denne gangen skulle de over et fjellparti i Finnmark med ski, pulk og trekkhunder. De gjenværende finalistene var i utgangspunktet seks stykker, fordelt på to lag, men da Vidar valgte å trekke seg, ble de bare to på Schaug sitt lag.

– Det er mye som ikke vises på TV, blant annet at vi fikk mye tyngre sekker og pulker fordi at det bare var jeg og Cecilie igjen på laget, sier hun.

– De vil ha seere, det er det ingen tvil om, men måten de tok vare på oss og så oss som enkeltindivider var helt fantastisk, sa Karoline Schaug til VOL før første episode av 71 grader nord ble sendt på TV tidligere i høst.  Foto: Matti Bernitz/ TVNorge

 

Schaug kjente at det var noe som ikke stemte med hennes venstre kne, og forsto etter hvert at det var såkalt «runners knee» hun hadde fått. Dette har andværingen hatt på det andre kneet tidligere, og det kommer av overbelastning over lang tid.

– Vi prøvde alt. Jeg tok smertestillende og vi slo camp en time tidligere enn vi skulle slik at det forhåpentligvis skulle hjelpe. Neste dag gikk jeg en prøvetur rundt teltet for å se hvordan det gikk, men jeg kjente at dette gikk ikke. Hvert steg var som at kneet skulle revne av. Jeg spurte crewet om jeg kunne krype, men de så medlidende på meg, så det gikk ikke, sier hun.

Dermed ble løsningen å trekke seg, men det var ikke det hun synes var det kjipeste.

Hadde avtale fra start

– Det som rev mest i hjertet var at Cecilie måtte klare seg alene resten av etappen. Vi hadde en avtale fra starten av etappen om at jeg skulle hjelpe henne å ta litt av hennes vekt, slik at hun kom seg lengst mulig, forteller Schaug.

Karoline Shaug, her sammen med sin lagvenninne Cecilie, under semifinalen av 71 grader nord.  Foto: Matti Bernitz

 

– Cecilie undervurderte seg selv, og hun fortjente så sykt mye å komme til semifinalen. Jeg måtte felle en tåre i går da jeg så det på TV, og jeg tenker at det var en mening med det. Min oppgave var ikke å vinne, men å få henne til semifinalen, sier Schaug.


Karoline fra Andenes værfast på Bjørnøya

– Det var både irriterende og spennende på en og samme gang, men først og fremst var det utrolig å få oppleve den urørte naturen på Bjørnøya.

 

«Oppdrag finne Karoline»

For hennes del var aldri målet med deltakelsen i 71 grader nord å vinne, men å finne tilbake til seg selv.

– Jeg ønsket å finne det som alltid har bodd i meg, det jeg mistet etter jeg ble diagnostisert med angst og depresjon i oktober 2017. Selvtilliten min har alltid ligget i det jeg greier fysisk, og dette mistet jeg da jeg ble deprimert og fikk angst, sier hun.


Karoline (28) fikk diagnosen angst og depresjon:

I kveld starter hun turen mot 71 grader nord på TV

Lite tydet på at Karoline Schaug skulle bli reality-kjendis da hun ble syk og flyttet hjem til Andøya i fjor høst. 71 grader nord ble de siste trinnene opp fra en kjeller med angst og depresjon.

 

Andværingen tenkte dermed over når hun var stolt av seg selv sist, og kom frem til at det var under mestringsløpene da hun var i førstegangstjenesten.

– Jeg kunne jo ikke melde meg på et mestringsløp sånn helt plutselig, så da jeg ble tagget på Facebook i et innlegg der de søkte etter deltakere til 71 grader nord, og søknadsfristen var 1. februar, som er min bursdag, tenkte jeg ja. Dermed ble det «oppdrag finne Karoline», sier hun og ler.

Karoline Schaug fra Andenes (i midten) på Bjørnøya under innspillingene til 71 grader nord i april. Til venstre Silje Andersen som også var deltaker på laget «Nordkapp».  Foto: Matti Bernitz

 

Til tross for at hun måtte trekke seg, mener Schaug at hun greide det hun kom dit for – nemlig å finne seg selv og få tilbake selvtilliten.

– Etter den padleetappen følte at jeg hadde greid å finne meg selv. At jeg klarte å stå i det og fikk til å grave meg inn i det innerste i meg, samtidig som jeg var irrasjonell og panisk, viste at jeg hadde vunnet, konkluderer hun.

Schaug er klar på at hun hadde vært med videre hvis det ikke var for at kroppen stoppet henne.

– Jo mer åpenhet, jo mer kan man ta tak i det

Andværingen er nå i dag tilbake i jobb og arbeider som befal ved Andøya Flystasjon. For henne var det viktig å være åpen under innspillingen av reality-programmet, slik at hun kunne nå ut til andre som var i samme situasjon som henne.

– Jeg ønsket å nå ut til de som sitter hjemme i stua og sliter, og vise at det er de selv som må ta grep om deres livssituasjon. Jeg ville vise at det går bra, men at det er man selv som må ta ansvaret for å få seg opp fra kjelleren. Forskning viser at det er virker å gå tilbake til naturen og holde seg i fysisk aktivitet når man sliter med depresjon og angst. Det er også min erfaring, sier hun.


Vesteråling med høstens sesong av 71°Nord:

– Alle trenger en vesteråling

Andværingen Karoline Schaug (28) annonserte torsdag med stor iver at hun er en av deltakerne i høstens sesong av 71°Nord.

 

Schaug nådde absolutt ut til mange, for etter sin deltakelse i 71 grader nord er det ekstremt mange som har kontaktet henne.

– Mange forteller om sin situasjon og deres motivasjon for å komme seg opp og frem. Jeg kommer aldri til å glemme en mann fra Finnmark som ringte meg. Han hadde mistet sin kone i selvmord, og han syntes det var veldig fint at jeg var så åpen om depresjon og angst. Han sa at jo mer åpenhet det er, jo mer kan man ta tak i det, og det er jeg enig med han i.

– Det beste i mitt liv

Under sin deltakelse og turen fra Lindesnes og til Nordkapp, fikk deltakerne i programmet gå steder som mannen i gata vanligvis ikke går. Andværingen, som alltid har vært fjellgeit og et friluftsmenneske, mener at de opplevelsene nesten ikke kan beskrives.

– Du blir helt målløs. Man er turist i eget land og jeg forstår virkelig hvorfor det de siste årene har vært en øking i turismen til Norge. Det er vanskelig å plukke ut noen steder som var ekstra fantastisk, men å gå i Jotunheimen og gå Kongeveien i Lærdal, det har vært det beste i mitt liv, konkluderer hun.

– Måtte den beste vinne

Nå er det bare fire semifinalister igjen i 71 grader nord, men hvem håper andværingen vinner?

– For meg er det egentlig ikke så viktig hvem som vinner. Både Anine, Robin, Cecilie og Øyvind er verdige vinnere, så måtte den beste vinne, tenker jeg.

Samtidig synes hun det hadde vært kult hvis lagvenninnen Cecilie vant.

– Hun blir nok sett litt på som en underdog, og dermed ville det ha vært så utrolig kult hvis hun vant. Hun er sterkere enn både hun og andre tror. Samtidig er det en mening med alt, avslutter Schaug.