To historier fra Bleik i sagnbok fra Nord-Norge

Roald Larsen har med sagnet «Trollhullene» og «Den gang strømmen kom til Bleik» i årets bok om levende sagntradisjon fra Nord-Norge.

niende: Sagnberetter Roald Larsen gir ut sin niende bok i serien. pressefoto 

Andøy

Det er den niende boken Larsen gir ut i serien, og denne gangen har han skrevet om 62 mysterier fra Øst-Finnmark til Helgelandskysten. Sagnene kretser rundt de uforklarlige og usynlige elementene som omgir oss, heter det i pressemeldingen.

– «Trollhullene» tar utgangspunkt i en selvopplevd opplevelse fra Bleik på slutten av 1950-tallet. Noen unge gutter ser en mystisk eldre dame, og flere tiår senere har hun fortsatt ikke blitt eldre. Den andre historien er en informativ og humoristisk beretning om hvordan det gikk da Bleik i 1904, som et av de aller første steder i Nord-Norge fikk sitt eget lysverk, forteller Larsen. Tittelhistorien fra boka «Døde piker, vin og sagn» er hentet fra Bodø.

– Mens hele Nord-Norges Bodø-Glimt i 1979 tar fatt på en ny sesong i eliteserien, begynner noen merkelige jenter å vise seg i Bodø, forteller Larsen. Han har mye på lur i boka som gjengangere på museum i Tromsø og på hotell og butikk i Havøysund, samt den mystiske joggeren på Prærien i Hammerfest.