Nordlandspolitikere bekymret for fiskerihavnene:

– Må sørge for finansiering av store utbygginger

– Det er viktig at det sørges for fullfinansiering av fiskerihavnene, sa Allan Ellingsen (Nordland Frp) da Stortinget onsdag hadde høring om overføring av oppgaver til de nye regionene.

HØRING Onsdag var det høring i Stortinget om overføring av oppgaver til de nye regionene. Tomas Norvoll (Ap) og Allan Ellingsen (Frp) la frem Nordlands syn på nordområdemidler og fiskerihavner.  Foto: Fra Stortingets nett-tv

Andøy

Det var Ellingsen (Frps gruppeleder i fylkestinget) og fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) som representerte Nordland i høringen. De to hadde sju minutter til rådighet for å presentere hva Nordland er opptatt av.

Fiskerihavner og styringen av nordområdemidlene i Arktis 2030 var de to sakene som var i fokus fra Nordland.

109 fiskerihavner

Ellingsen viste til at det er rundt 900 fiskerihavner i Norge og at 109 av disse finnes i Nordland.


Høring i Stortinget på tirsdag:

– Slaget om havna står nå

Fylkesråd Tomas Norvoll er lite lysten på å overta ansvaret for et 80-talls fiskerihavner, uten at regjeringen avklarer hvordan nye havneinvesteringer skal finansieres.

 

– I Nasjonal transportplan (NTP) ligger det inne fiskerihavnprosjekter for 1,3 milliarder i Nordland, sa Ellingsen.

Regjeringen vil overføre ansvaret for utbygging av fiskerihavnene til de nye regionene og det har skapt bekymring for at det ikke blir nok penger til store prosjekter.

– Vi ønsker at utvalgte havner blir i staten, men vi ser at det toget er gått. Derfor er det viktig at det sørges for fullfinansiering og en ordning som sikrer at de store utbyggingene blir finansiert, sa Ellingsen.


Senterpartiet foreslår penger til Andenes havn

Mandag la Senterpartiet frem sitt forslag til statsbudsjett for 2019. Partiet vil bevilge penger til oppstart av havneprosjektet på Andenes.

 

Han pekte på at staten bevilget 230 millioner kroner til Myre havn og at det har utløst private investeringer på mellom 1,5 og to milliarder kroner. Ellingsen pekte også på Andenes havn som ligger inne i NTP med 470 millioner kroner.