Midnattsmagi med Scrooge på Dverberg

Det var rekordoppmøte på premieren og midnattsforestillingen Scrooge på Dverberg. En imponerende lokal storsatsing med profesjonell produksjon.

Scrooge-ensemblet imponerte på Dverberg.  Foto: Tord Viken

Andøy

For 34. gang ble Juleteaterforestillingen til Teaterklubb81 oppført i Andøy og 26. Gang på Dverberg. Scrooge ble denne gang satt opp for femte gang. Tradisjonen tro har man en midnattsforestilling som begynner 23.59, rett før tolvslaget når Scrooge hjemsøkes av julens gode – og onde ånder. 

En forrykende forestilling og fantastisk prestasjon med over 100 involverte på scenen og i produksjon til sammen i løpet av de dagene forestillingen varer.  Svein Spjelkavik er produsent som i tidligere år, men denne gangen var det hans datter Nikoline Spjelkavik og hennes makker Victoria Røising som sto for regien. De er allerede drevne innenfor teater og kunstperformance med Lost and Found Productions.

Fra forestillingen Scrooge på Dverberg.  Foto: Tord Viken

 

Det er Teaterklubb 81, som er et erfarent teatermiljø for barn og ungdom på Dverberg, som står for sceneprestasjonene. Det synges, det danses og det spilles. Men i år har de også hentet inn skuespilleren og sceneinstruktøren Tom Stian Lenningsvik som Scrooge. Det er ingen tvil om at Scrooge er karakteren som bærer historien, selv om mange andre bidrar. Han makter å gestalte Scrooge som den rette blandingen av drittsekk og en fyr man og finner herlig fornøyelig, i sin ufyselighet og smålighet. Det gapskrattes når han med utstudert mimikk og kroppsspråk ekles av julens budskap om godhet og gavmildhet. Kanskje mange og føler en viss gjenkjennelse når julen utbasuneres på alle bauer og kanter lenge før julaften, og julestresset tar overhånd.

Julemagi på Dverberg.  Foto: Tord Viken

 

Men ikke noen annen historie, med unntak av den bibelske fortellingen om Jesu fødsel i Betlehem, fanger essensen av jul mer enn denne. Et stykke om gjerrighet og godhet og ikke minst det å leve det livet man kan møte døden og seg selv med.

Det er uunngåelig å ikke bli grepet av så vel budskap som fremføringen, som overgår det lokale formatet og blir rett og slett stort teater. Publikum forlater salen fylt med en god dose av den naive gleden og oppriktige lysten til å dele det julen handler om dypest sett, medmenneskelighet og samhold.  Tradisjonen tro ble forestillingen avsluttet med at man går i ring og synger julesanger rundt julegranen. Midt på natten på Dverberg.     

Det er nesten utsolgt, men det er fremdeles mulig å sikre seg noen billetter til noen av forestillingene, så ennå er det ikke for sent å oppleve julemagien på Dverberg.

  Foto: Tord Viken