Ny rakett fra Andøya

– Alt fungerte

Fredag 4. januar ble en ny, stor rakett skutt opp fra Andøya Spacecenter i Oksebåsen på Andøya. – Det ble en ny, vellykket rakett, sier Kjell Bøen.

Fredag 4. januar var det ny rakettoppskyting fra Andøya Spacecenter i Oksebåsen på Andøya. Dette er den femte av 12 raketter i et forskningsprosjekt som heter «Grand Challenge». (Video: Andøya Spacecenter)

Andøy

Det var en rakett av typen Black Brant 12 som ble skutt opp denne fredagen. Det er en firetrinnsrakett, og som gikk opp til en høyde av rundt 900 kilometer. Etter flukten i jordens atmosfære, landet nyttelasten i sjøen nord for Svalbard.


NASA-raketter skapte full forvirring i Nord-Norge

Lørdag ble de to første av totalt tolv NASA-raketter skutt opp på fra Andøya. Politiet ble nedringt av personer som trodde det var nødbluss.

 

– Også denne raketten er en del av «Grand Challenge», der vi skyter opp 12 raketter fra Andøya og Svalbard innen utgangen av 2020. Fokuset er den såkalte polarkløfta, sier Bøen.

Polarkløfta er en magnetisk trakt dannet av jordas magnetfelt, med åpning ut mot verdensrommet, og har blant annet stor betydning for nordlyset.


NASA skal sende opp to raketter på to minutter fra Andøya

10. desember 2007 skjøt NASA opp to store raketter fra Andøya spacecenter. Nå gjentar de dette med to raketter på to minutter. – Det er viktige prosesser i jordas magnetfelt vi forsker på, sier Craig Kletzing, som er vitenskapelig leder for Trice-2-kampanjen.

 

– Rakettoppskytingen var vellykket, og det var gode vitenskapelige forhold, sier Bøen.

Det er den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA som står bak rakettoppskytingen.

Studentrakett

Neste rakettoppskyting fra Oksebåsen kommer allerede 10. januar. Da er det en rakett med instrumenter laget av norske, amerikanske og japanske studenter som skal skytes opp.