I hele Andøy:

Elever sendt tidlig hjem fra skolen- holder stengt fredag

Skoleelever i Andøy som reiser med buss er sendt hjem en tidligere på grunn av uværet, og fredag holder samtlige skoler i Andøy stengt. – Vi holder en løpende dialog med alle skolene i regionen, sier Frank Karlsen i Boreal Vesterålen.

Elever ved Andenes skole er sendt hjem tidlig på grunn av uværet. Arkivfoto  Foto: Jørn Aune

Andøy

Uværet er over Vesterålen, og i Andøy ble skoleelever sendt tidlig hjem torsdag.

– Vi har sendt heim tidligere de som skulle med buss, de ble sendt en time tidligere fra skolen, sier inspektør ved Andenes skole, Wenche Raabye.


 

Innstiller ruter på vestsida

Frank Karlsen i Boreal Vesterålen foreteller at han i løpet av dagen har hatt en løpende dialog med skolene, både i Andøy og resten av Vesterålen.

– Mesteparten av elevene på Andenes er sendt hjem tidligere, det vil ikke gå noen buss etter halv fire torsdags ettermiddag på grunn av været og dårlig veivedlikehold, sier Karlsen.

– Vi er i dialog med skolene i forhold til busskyss. Rutene til Nordmela er stoppet og det vil ikke gå buss der resten av dagen. Bussen med skoleunger fra Andenes kjører til Bleik, også vil det bli vurdert derfra, sier han.

Kan kanskje komme seg på skolen - men ikke hjem

Karlsen sier man også har forberedt skolene på morgendagen.

– Det vi gjør som busselskap er at vi tar stilling til været fra time til time, og informerer skolene. Når det gjelder morgendagen så ser værprognosene slik ut at det kan være høvelig bra på morgenen fram til klokka ti, deretter vil det ramle på igjen med mye kraftigere vind, sier han.

Boreal har spilt ballen over til skolene, som tar vurdering i forhold til stengning.

– Skolene må ta ei beslutning på om de skal holde stengt hele dagen. For slik været ser ut kan konsekvensen bli at elevene kommer seg på skolen, men kommer seg ikke hjem. Vi prøve rå ha en løpende dialog på dette, til det beste for ungene. At ikke de skal bli skadelidende i dette, sier Karlsen.

– Vi kan ikke per nå sier at vi kutter kjøringa til skolene fredag, før det nærmer seg tida vi skal kjøre på grunn av at været endrer seg hele tiden, sier Karlsen, som berømmer skolene og sier det har vært en grei dialog i løpet av stormdagen.

– Veldig sjeldent at vi holder stengt

Skolefaglig rådgiver i Andøy kommune, Sveinung Ellingsen sier til VOL at man i samråd med skolene nå har tatt ei beslutning om å holde stengt fredag.

– Vi har tatt en avgjørelse om at vi stenger Andenes skole og Risøyhamn skole i morgen og vi har vært i dialig med Bleik Montesorriskole og de gjør det samme, sier Ellingsen.

– Dette er av hensyn til varselet, vi vil ikke ta noen risiko. Det er veldig sjeldent at vi gjør dette, men vi gjør det nå. Og vi ser at også Sortland har tatt en beslutning og har stengt skolene sine, sier han.

God dialog med skolene

– Vi har en god dialog med alle sammen, og jeg har sittet i telefonen og snakket med skolene i hele dag, fri det er en fortvilt situasjon for alle, sier Frank Karlsen.

Han sier busselskapet merker at det er blitt et villere vær.

– Vi merker at været har endra seg, det er ikke vinter som før. Og i en del kommuner har vi ei utfordring med et veivedlikehold som er dårlig. Og det er en av årsakene til at vi må innstille ruter. Det er ikke farlig å ha mye vind og bare veier, men når det er is i tillegg da er det skummelt, sier han.

Ifølge Karlsen ser man stor forskjell på de ulike rodene når det gjelder vedlikehold.

– Det går an å gjøre dette bedre, slår han fast.