Vellykket rakettoppskyting fra Andøya søndag

Studenter fra tre land samarbeider om rakett

Studenter fra Norge, USA og Japan samarbeider om G-chaser-raketten, som ble sendt opp fra Andøya søndag.

Oppskyting av g-chaser-raketten fra Andøya space center søndag.  Foto: Andøya space center

Andøy

Søndag rundt kl. 10:13 ble det utført en vellykket oppskyting av en G-chaser-rakett fra Oksebåsen på Andøya.

Det var en veldig bra oppskyting, alt gikk som det skulle, sier Kjell Bøen til VOL.

Raketten er en del av et forskningsprosjekt kalt GCI (Grand Challenge Initiative), som er et internasjonalt samarbeid med mål om å gjøre framgang i spesifikke, men grunnleggende felter av natur- og romvitenskapen.

G-chaser er utstyrt med instrumenter utviklet av studenter fra tre land - Norge, Japan og USA. Studentene har også gjort de nødvendige analyser og beregninger. Det er sju forskjellige eksperimenter ombord på flyet. Studentene har jobbet med G-chaser helt siden 2016.

Det er et prosjekt hvor studentene skal få lage instrumenter og analyser, og samarbeide med studenter i mange land, sier Bøen.

Raketten som ble skutt opp fra Andøya søndag er den andre av året. 4. januar ble en ny, stor rakett sendt opp fra Oksebåsen som en del av samme forskningsprosjekt (GCI).

Rakettene skal samle data om blant annet temperatur og elektrisk ladning av partikler i den såkalte polarkløfta. Du kan lese mer om prosjektet her (på engelsk). Flere universiteter og fagmiljøer samarbeider om prosjektet - også for eksempel NASA.

G-CHASER Liftoff from Andøya Space Center on Vimeo.