Setter lys og lyd på violet Road

Forrige helg spilte Violet Road, med andværingen Kjetil Holmstad Solberg, for to utsolgte kulturhus i Tromsø. Bak scenen er det også andværinger som styrer showet, og denne helga var to «lærlinger» fra Teaterklubb’81 med.

Andøy Rock City: Fra venstre: Charles Ellingsen (lystekniker hos Violet Road og på Kulturhuset Stormen i Bodø. Lang fartstid i teaterklubben og Rock Mot Rus), Sindre Nicolaisen (gitarteknikker og bodøværing, men med lang fartstid på Andøya, som samboer med Sofie Spjelkavik), Kjetil Holmstad Solberg (vokalist og låtskriver i Violet Road. Født og oppvokst på Andenes og lang fartstid både i Andenes skolekorps og Rock Mot Rus), Bendik Myrvang (lystekniker hos Teaterklubb’81 og med i RMR-crewet i mange år), Alexander Rydland Hansen (lydtekniker hos Violet Road, bleiksværing, superveteran i teaterklubben og RMR, og den som, sammen med Tore Norheim Hagtun, startet det som ble en bølge av sceneteknikere fra Andøy) og Tony André Baraa (lydtekniker hos Teaterklubb’81). Foto: Espen Drag Isaksen 

Operaen: Violet Road foran Operaen – der de avrundet en solid høstturné søndag kveld. Fra høyre: Halvard Rundberg, Håkon Rundberg, Kjetil Holmstad Solberg, Hogne Rundberg og Espen Høgmo. Foto: Gitte Johannessen / NTB 

Andøy

Når andværingen Kjetil Holmstad Solberg går på scenen, og publikum jubler til Norges beste liveband, så er det to andre andværinger som sørger for at lyd og lys er i toppklasse. Alexander Rydland Hansen er lydteknikker, mens Charles Ellingsen sørger for lys.

– Det er ikke sånn at vi går etter folk fra Andøya. Vi går etter de flinkeste folket, og da er det sånn at de ofte er fra øya. Æren for det bør gis til Svein Spjelkavik, teaterklubben, Rock Mot Rus og alle i andøysamfunnet som bidrar til å skape arenaer for ungdom å trives og bli flinke i, sier Kjetil.

«Lærlinger» på Tromsø-tur

Sist helg var det sjarmøretappe av bandet turne, som har pågått siden i høst. To utsolgte kulturhus i Tromsø, og med bak scenen på disse konsertene var de to unge «lærlingene» Tony André Baraa (19) og Bendik Myrvang (18) fra Teaterklubb81.

– Som en takk for at de to gjorde en stor jobb med henholdsvis lyd og lys under årets juleteater, spanderte teaterklubben reise til Tromsø, sier Svein Spjelkavik.

50 reisedøgn med Violet Road i 2018

I Tromsø sto Alexander og Charles klare til å sette de i arbeid som en del av crewet til Violet Road.

– Vi synes det er helt supert at vi klarer å få unge engasjerte ungdommer til å møte den profesjonelle delen av bransjen, slik at de kan lære, ta det med seg hjem og lære det videre til andre, sier Charles. Han synes det er helt topp at de er mange andværinger i og rundt Violet Road.

– Vi er en god gjeng som brenner for faget og alltid er på jakt etter ny kunnskap, sier han. I fjor hadde de cirka 50 reisedøgn med Violet Road.

– Hva er det beste tipset til ungdommer som har lyst til å jobbe med det samme som dere?

– Man må ha tro på seg selv, jobbe godt og være engasjert i det man gjør, sier Charles. Når vi spør Kjetil om hvordan det var å ha Tony André og Bendik med i crewet sist helg, er det tydelig at de to følger Charles sin oppskrift.

– Det er alltid stas, og de er langt fra «lærlinger». De har fått inn med morsmelka at man står på til jobben er ferdig, så Bendik og Tony André var en fryd å ha med, sier han.

– En helt fantastisk gave

Både Bendik og Tony André sier til Andøyposten at de er veldig takknemlige for å få en slik tur i gave fra teaterklubben.

– Det var en helt fantastisk gave, og jeg har virkelig storkoste meg i Tromsø, sier Tony André. Begge to trekker fram at det er lærerikt å jobbe sammen med profesjonelle folk.

– De kan mye og har lyst til å lære bort. Det gjør at det er artig å jobbe sammen med de, sier Bendik.

– Og så er hele gjengen trivelige folk, noe som gjør det artig å jobbe sammen med de, legger Tony André til.

Inspirasjon til å jobbe videre

Turen til Tromsø ga mersmak og lyst til å jobbe videre med lys og lyd.

– Jeg ser virkelig fram til å jobbe mer med dette. Det var veldig artig at de stolte såpass mye på meg at de lot meg kjøre lyden på oppvarmingsbandet «Resirkulert». Det synes jeg var artig, sier Tony André. Bendik fikk kjøre scenelyset for samme band.

– Hvorfor tror dere det er så mange andværinger som jobber profesjonelt med lys og lyd?

– De har hold på med dette siden de var unge, og med et godt rykte kommer man seg utrolig langt. Teaterklubben er en god begynnelse, mener Tony André. Bendik er enig i at det å starte tidlig og opparbeide seg et godt rykte er viktig.

– Hvem vet, plutselig så er det jeg og Tony André som får gjøre lyd og lys for et band på et kulturhus et sted i Norge, sier han, og oppsummerer helga med den profesjonelle delene av bransjen med fem ord.

– Helga var helt fantastisk fin!