Åpner opp for kunstnere fra hele verden

Fire kunstnere får opphold i Vesterålen

I år får fire kunstnere opphold i Vesterålen og i år kommer de fra flere land. Tidligere er det kun kunstnere fra Island og Irland som har fått kunstneropphold i regionen.
Andøy

– Kultursamarbeidet i Vesterålen har lyst ut fire «Artist in Residence (AiR)»-opphold knyttet til vinteren og mørketiden. Søknadsfristen var 15. januar, og vi mottok 15 søknader fra hele verden. Inntakskomiteen for AiR-Vesterålen er svært fornøyd med at så mange gode søkere har lyst å komme til Vesterålen for et arbeidsopphold, heter det i en pressemelding fra kultursamarbeidet.


Irske kunstnere på Andøybesøk

– En unik opplevelse

– Jeg har fått mange nye ideer til bilder, sier Ann Quinn fra Donegal i Irland. I to uker har hun og forloveden Daniel Lipstein vært på kunstnerbesøk i Andøy.


– Kultursamarbeidet i Vesterålen har gitt tilbud om Artist in Residence-opphold siden 2013. Tidligere har AiR vært knyttet til vårt kultursamarbeid med Donegal i Irland og Øst-Island, hvor kunstnere fra disse to regionene har fått mulighet til opphold hos oss. Nå har vi for første gang åpnet for at også kunstnere fra andre land kan søke seg til AiR Vesterålen, heter det videre i pressemeldingen.

AiR Vesterålen er støttet av Nordland fylkeskommune.


Islending til Bø for kunst-opphold

Kultursamarbeidet i Vesterålen tar årlig i mot kunstnere på Artist in residency-opphold fra samarbeidsregionene Øst-Island og Donegal i Irland. Denne uka ankommer Steinrún Ótta Stefánsdóttir fra Øst-Island for et to ukers opphold i Bø.


Kultursamarbeidet har i lag med kommunene tildelt AiR-opphold i 2019 til Jonathan Kawchuk, Vanessa Massera, Sebastien Van Malleghem og Irina Demina.

Fra Canada til Øksnes

Jonathan Kawchuk er en prisbelønt komponist fra Alberta i Canada. Han har komponert musikk for flere filmer og teateroppsetninger, samt jobbet med lydinstallasjoner. Blant annet har han komponert for den norske dokumentar nettserien «Fra ungdommen». Jonathan har vært i Vesterålen tidligere, da han i 2016 jobbet med en lydinstallasjon i oljetanken på Neptun. Han har en Bachelor of Music fra Liverpool Institute of Performing Arts. Jonathan er tildelt et opphold i Øksnes kommune, og den foreløpige planen er at Jonathan kommer til Vesterålen i juli.

Fra Sverige til Andøy

Vanessa Massera er komponist og utøvende musiker innenfor eksperimentell elektronisk musikk. Hun bor i Stockholm, og har nylig fullført en doktorgradsavhandling om miljø i elektroakustisk musikk. Vanessa er tildelt et opphold i Andøy kommune i oktober. Under oppholdet skal hun jobbe med et prosjekt som har fått arbeidstittelen «Guovssahas».

Fra Belgia til Bø

Sebastien Van Malleghem er en prisbelønt fotograf som kommer fra Belgia. Han har blant annet jobbet med fotoprosjekter i Europa, Libya og Mexico. Det som kjennetegner Van Malaleghems prosjekter, er at de er knyttet tett til ytringsfriheten. Hans bilder har vært utstilt rundt om i verden, og han har vunnet flere priser for sine bilder. Blant annet «Nikon Bozars Monography Serie Awards» i 2015 for «Prisons». Sebastien har blant annet vært invitert gjest hos Lofoten Internasjonale Fotofestival, og han har tidligere vært i Vesterålen. Nå kommer han tilbake til Vesterålen for et AiR-opphold i Bø kommune i oktober.

Fra Berlin til Sortland

Irina Demina er koreograf og danser. Hun bor i Berlin, og er opprinnelig fra Russland. Irina har danseutdannelse fra Moskva og Hamburg, og en mastergrad i koreografi fra Hochshulubergreifendes Zentrum Tanz Berlin. Irina har jobbet med en rekke soloprosjekter i Tyskland, men hun har også hatt samarbeidsprosjekter med andre koreografer. I 2018 jobbet hun med det norsk-tyske prosjektet «Herbarium LAB». I den forbindelse hadde hun et AiR-opphold hos «Pikene på broen» i Kirkenes. Irina kommer til Vesterålen for et opphold i Sortland kommune i november. Under sitt opphold skal Irina jobbe med et prosjekt knyttet til norrøn mytologi.