Dette skal de bruke millionene til

Tirsdag ble overskuddet fra salget av ærverdige Kiilgården på Andenes overrakt til Andenes utmarksfellesskaps fond.

Kiilgården: Fra venstre: Yngve Larsen og Kate Eliassen fra avviklingsstyret i Kiilgården stiftelse sammen med Ragnar Olaisen og Morten Ellingsen fra Andenes utmarksfellesskaps fond.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

I april i fjor ble det kjent at stiftelsen, som eide ærverdige Kiilgården på Andenes, ville oppløse stiftelsen og selge bygget. Avgjørelsen ble tatt av styret i stiftelsen på grunn av manglende inntekter og tapt egenkapital.

Da hadde stiftelsen eid bygget siden 2011, da kommunestyret vedtok å gi bort Kiilgården til dem.


Usikker framtid for signalbygg:

Vil selge Kiilgården og avvikle stiftelsen

Styret i Kiilgården stiftelse vil oppløse stiftelsen og selge bygget. Det skjer etter at stiftelsen er fri for penger og egenkapitalen tapt.

 

–  Jeg er glad for å kunne gi denne sjekken til dere i Andenes utmarksfellesskap. Vi brukte lang tid i styret i stiftelsen før vi kom til beslutningen om å oppløse den, og jeg er stolt av den jobben vi har gjort etter det, sa Kate Eliassen i avviklingsstyret da hun tirsdag ettermiddag overrakte sjekken på i overkant av 3,8 millioner kroner.

- Vi skal prøve å følge opp de intensjonene dere har lagt for bruken av pengene, og gjøre det beste ut av de. Det er bra tiltak dere har foreslått, sa leder i Andenes utmarksfellesskaps fond Ragnar Olaisen.

Nordlysparken og Klevannet

I føringene fra avviklingsstyret i Kiilgården stiftelse, er går det frem at de ønsker at pengene skal brukes slik at de gir et "fotavtrykk" i nærområdet.

–  Vi har lagt føringer på at de kan brukes til opprusting av Nordlysparken, ferdigstilling av planene for Klevannet, med blant annet Tuftepark og etablering av en tursti fra Klevannet til Møsje. Sistnevnte tenker vi helårsbruk og lyssetting, sa Eliassen.

–  Vi starter med Klevannet, kanskje allerede til sommeren. Der er de fleste av lysene ødelagte, så de vil bli byttet ut med ledlys. I tillegg har vi vært i kontakt med Andenes Vel om Nordlysparken og hvilke behov de har der, opplyste styremedlem i Andenes utmarksfellesskap Morten Ellingsen. At det er en gammel skolekamerat av han som har overtatt Kiilgården og nå skal sette den i stand, samtidig som penger fra salget går til tiltak i nærmiljøet, har Ellingsen bare en ting å si om.

–  Det er det man kaller en vinn-vinn-situasjon.


Olve Rydning vant budrunden om barndomshjemmet:

– Spesielt å vokse opp i Kiilgården

Torsdag ettermiddag var budrunden om Kiilgården over. 4,7 millioner skal Olve Rydning (53) betale for huset farfaren kjøpte i 1930 og eide fram til 1985.


Kostbar renovering

Etter en intens budrunde, som gikk over flere dager, ble bygget solgt 2. juli i fjor for 4,7 millioner kroner. Kjøper var Olve Rydning, som dermed kjøpte tilbake huset familien hans eide fra 1930 og frem til kommunen overtok i 1985.


Fra Andøypostens papirarkiv:

Se unike bilder fra renoveringen på 80-tallet

Kiilgården har fått sitt navn etter forretningsmannen Jens Anthon Kiil, som fikk bygget flyttet fra Kvæfjord og oppført på Andenes i 1897.

 

Rydning-familien overtok bygget formelt i slutten av august i fjor, og allerede timer etter kontraktsignering hadde de møter med lokale håndverkere, med tanke på renoveringsprosessen.


Se arkitektenes tegninger:

Slik blir «nye» Kiilgården

Etter at Olve Rydning og familien overtok Kiilgården i august, har de jobbet på spreng med å planlegge renoveringen. – Målet er å berøre eksisterende bygg minst mulig, sier Rydning.

 

–  Totalt sett kommer vi nok til å bruke like mye på renovering som det vi kjøpte bygget for, uttalte Olve Rydning til VOL etter kontraktsigneringen.