Luftvernøvelse på Andøya:

Tester NASAMS III for første gang

Om få dager kommer luftvernbataljonen ved Ørland flystasjon til Andøya for å gjennomføre sin årlige testskyting. I år skal de teste nye NASAMS III for første gang.

TEST: Forsvaret skal for første gang skaprskyte med det nye NASAMS III luftvernsystemet på Nordmela på Andøya. Dette bildet er fra tilsvarende øvelse i 2016.  Foto: Jørn Aune

Andøy

– Dette blir Norges første skarpskyting med NASAMS III siden Luftforsvaret oppgraderte fra NASAMS II i april. Dette er en viktig skritt i arbeidet med å bli et femtegenerasjons forsvar, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Nordmela

Luftvernbataljonen ved Ørland flystasjon har i flere år gjennomført en årlig skarpskyting på Andøya i samarbeid med Andøya Test Center (ATC). Øvelsen gjennomføres i området sør for Nordmela.

SKARPSKYTING: Dette bildet er fra en tidligere skarpskyting med NASAMS på Nordmela.  Foto: Arkivfoto.

I går (mandag 6. mai) startet kolonnen med kjøretøyer fra Ørland med kurs for Andøya. Trolig kommer det noe over 100 personer til Andøya for å gjennomføre skytetesten.

– Hensikten med øvelsen er å øve på forflytting av personell og materiell til et utskytningssted, samt klargjøre og gjennomføre skarpskyting med våpensystemet. Den årlige øvelsen er viktig trening for soldatene, spesialistene og offiserene, heter det i pressemeldingen.

Forsvaret skriver videre at personellet etter selve skarpskytingen vil forflytte seg med utstyret til Andøya flystasjon og øve på baseforsvar med NASAMS III.

Mer fleksibelt

Wikipedia skriver følgende om NASAMS III:

TEST: Forsvaret skal for første gang skaprskyte med det nye NASAMS III luftvernsystemet på Nordmela på Andøya. Dette bildet er fra tilsvarende øvelse i 2016.  Foto: Jørn Aune

– I løpet av 2018 blir systemet oppgradert og skifter navn til NASAMS III. Det betyr enda større fleksibilitet, lettere utstyr og bedre kommunikasjon mellom enhetene. Tredje generasjon består blant annet av ny radarprogramvare, oppgraderinger av kommandosentralen og av gamle «canister launchere» og et helt nytt kommunikasjonssystem.

Forsvaret skriver følgende om NASAMS i sin pressemelding:

‹NASAMS er det eneste bakkebaserte luftvernsystemet i Forsvaret og skal beskytte militære og sivile installasjoner, avdelinger, befolkningssentre og annen infrastruktur mot angrep fra lufta.»