24 arkitektkontor vil kjempe om å tegne «The Whale»

Arkitektkontorer fra hele verden viser interesse for the Whale. På knappe tre uker har 24 arkitekt-team meldt seg på til prekvalifiseringen til arkitektkonkurransen.

Camillia Ilmoni i The Whale er overveldet. Arkitekter fra hele verden vil være med i konkurransen om å tegne det nye signalbyget på ved fyret på Andenes i Andøy. Foto: Svein Spjelkavik. 

Andøy

– Vi er overveldet, sier Camilla Ilmoni i The Whale.

Mercell er det internasjonale firmaet som formidler invitasjonen til prekvalifiseringen. De melder at interessen for The Whale er overveldende. 120 firmaer har lastet ned/bedt om tilgang til materiell om storsatsingen.


Starter opp reguleringsplan for «The Whale»

Asplan Viak varsler at selskapet nå går i gang med å detaljregulere området på vestsiden av Andenes der den nye turistattraksjonen «The Whale» er planlagt bygget.

 

Ambisiøst

– Vi skal lage et sted med hval i fokus, som verden ikke har sett maken til. Vi har jobbet med ambisiøse planer for The Whale i fire år og har stor tro på denne etableringen. Også utenfra har vi fått meget gode tilbakemeldinger på planene. Vi fikk nylig muligheten til å presentere The Whale for statsminister Erna Solberg. Også hun var svært positiv til nysatsingen.

Likevel var vi selvsagt spente på om arkitektene ville engasjere seg. Det ville de så til de grader, sier Ilmoni.


– The Whale har globalt potensial

– The Whale har globalt potensial, og vår jobb blir å finne den rette miksen mellom det globale og noe man er komfortabel med lokalt, sier Philip Tefft, direktør for Ralph Appelbaum Associates (RAA) i London.

 

15 land

Norge og Danmark dominerer listen, men materiell har også blitt lastet ned av kontorer i følgende land: Spania, Nederland, England, USA, Tyskland, Østerrike, Sverige, Japan, Finland, Sveits, Frankrike, Italia og Filipinene

– Lista inneholder også flere globale kontorer med arkitekt-team i mange land, sier Ilmoni.

3. mai åpnet prekvalifisering. Ilmoni regner med at enda flere vil melde seg på i tiden fram mot fristen 3. juni, og forteller at det daglig kommer nye arkitekter til.


The Whale tar stadig nye skritt mot realisering:

I mai blir det lyst ut arkitektkonkurranse

The Whale er nå inne i siste forprosjektfase, og ting begynner å materialisere seg rundt det som skal bli en attraksjon i verdensklasse; lokalisert i fjæresteinene ved fyret på Andenes.

 

Fire finalister

Etter at prekvalifiseringen lukkes, skal det plukkes ut fire arkitektlag. Disse fire går videre til selve arkitektkonkurransen. De fire finalistene leverer sine forslag  i Desember. Vi er veldig spente og har store forventninger, sier Camilla Ilmoni.


The Whale tar stadig nye skritt mot realisering:

I mai blir det lyst ut arkitektkonkurranse

The Whale er nå inne i siste forprosjektfase, og ting begynner å materialisere seg rundt det som skal bli en attraksjon i verdensklasse; lokalisert i fjæresteinene ved fyret på Andenes.