Riktig vindretning hindret at brannen tok bygninger

Det startet som en liten brann, men endte opp i en storbrann. Heldigvis gikk vinden i riktig retning.
Andøy

Det som startet som en gress- og lyngbrann i Gaveln har utviklet seg til en skogbrann.

Store styrker har arbeidet med å slukke brannen, som ble meldt ved 15-tiden i formiddag. De første meldingene lød på at det var en gress- og lyngbrann, men etter hvert begynte det å brenn i skogen.

Mannskaper fra hele Andøya, det vil si brannvesenet i Risøyhamn, Dverberg, Andenes og Bleik rykket ut til brannen. Etter hvert var det mer enn 30 brannfolk i arbeid. I tillegg rykket andre nødetater ut. Etter nokså kort tid ble det besluttet at styrkene trengte hjelp. Sivilforsvaret på Andenes ble rekvirert. Det samme ble et brannslukkingshelikopter. Heldigvis bar vinden opp fjellsiden. Dermed var ingen bygninger direkte truet av brannen.

I en tidlig fase forsøkte fastboende og hyttefolk å hjelpe til med å slukke brannen, men den spredte seg nokså raskt oppover fjellsiden. Lokalbefolkningen bar slanger og hjalp brannvesenet som best de kunne.

Brannen har startet ovenfor den gamle skolen i Gaveln. Terrenget er ulendt. Det var en viktig grunn til at et helikopter ble rekvirert fra Hovedredningssentralen for Sør-Norge, opplyste Magne Brunes ved 110-sentralen til VOL.

Ved 1625-tiden ble det bekreftet at helikopteret var på vei til Gaveln. Ved 1715-tiden kom det fram, og etter et nokså kort bakkeopphold startet slukkingsarbeidet fra luften.

Brannen var på det tidspunktet flyttet seg høyt opp i fjellsiden, og brannmannskapene ble beordret vekk fra slukkeområdet sånn at helikopteret fikk arbeidsro.

Tett før klokken 1900 meldte Andøypostens redaktør at helikopteret hadde landet for å etterfylle drivstoff. Det vil snart gjenoppta arbeidet, og Tony Gulla Sivertsen sier at han spår at det raskt vil få full kontroll. Det brenner betydelig mindre i fjellet nå.

Innsatsleder Andreas Thanke sier i et videointervju at brannmannskapene skal opp på østsiden av fjellet for å bidra til slukkingen. Det skal da brukes manuelle slukkeredskaper, ikke vann. Brannstedet er høyt oppe i fjellet og det er svært vanskelig å få vann opp ut over det helikopteret klarer å få med seg.

Ved 1915-tiden trappet brannmannskapene ned aktiviteten i fjellet. De frivillige styrkene på Bleik har pakket sammen og forlatt. Det samme har ambulansetjenesten.

Ved 2015-tiden er brannen erklært for slukket. Politiet melder at Sivilforsvaret blir værende på stedet til i morgen og holde vakt.