Vil ikke si hvorfor USA har tre P8-fly på Andøya

US Navy har nå tre P8 Poseidon overvåkingsfly på Andøya. Hvorfor de er her er det foreløpig ingen i Forsvaret som kan svare på.

P8: US Navy er nå på Andøya med tre P8 Poseidon overvåkingsfly. Foreløpig er det ingen i Forsvaret som kan si noe om hvorfor de er på Andøya.  Foto: Arkivfoto: Jørn Aune

Andøy

– Vi kan bekrefte at flyene er på Andøya, er alt VOL får opplyst hos pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø. Flyene ankom Andøya søndag.

VOL tok kontakt med FOH mandag morgen og ventet hele dagen på å få et svar.


Amerikanske P8-fly på Andøya

– Vi utfører rutineoppdrag over internasjonale havområder

– Vi utfører rutineoppdrag over internasjonale havområder, sier Frank Verducci, som leder de amerikanske overvåkingsflyene som nå er stasjonert på Andøya.


Mandag ettermiddag får VOL opplyst at vi må vente til tirsdag med å få en forklaring på hva flyene gjør på Andøya.

– Dette på grunn av ferieavvikling, opplyser Tonning-Olsen.


Orion sliter med å oppdage nye russiske ubåter:

Klassekampen hevder USA vil ta over overvåkning av ubåter

Orion-flyene har for tiden store problemer å finne russiske ubåter. Det kan føre til at amerikanske forsvar tar over overvåkningen.


P8 er et såkalt MPA-fly (Maritime Patrol Aircraft), og Norge har bestilt fem slike fly som skal leveres rundt 2022 og stasjoneres på Evenes.

Øvelse i juli

Det er bare en liten måned siden amerikanerne sist var på Andøya med P8-fly. Det var i forbindelse med øvelsen «Dynamic Mongoose», som til nå er den største MPA-øvelsen som har vært avholdt på Andøya.


Skryter av flystasjonen og andværingene

– Vi har fått gjort nesten alt vi ønsket å få til, sier Dan Knight, som har ledet den store ubåtjakt-øvelsen på Andøya. – Både basen her og folk har vært fantastiske, sier orlogskaptein Lex Smith.10 fly øver:

En av de største anti-ubåt-øvelsene som har vært på Andøya

NATO-styrker fra ni land trener nå på ubåtjakt med Andøya flystasjon som base. – Det er for tidlig å si hvem som vinner, sier Dan Knight, som leder øvelsen.


Ny øvelse eller ubåtjakt

Om flyene er på Andøya i forbindelse med en ny øvelse eller er her på grunn av russisk ubåt-aktivitet ute i havet, får vi kanskje svar på i morgen.

Personell-situasjonen ved 133-luftving og 333-skvadronen har flere ganger vært tema, og også diskutert i Stortinget. Det er flere ganger hevdet at når USA sender fly til Andøya er det fordi det norske Forsvaret ikke klarer å løse sine overvåkingsoppgaver.

Ved stasjonsoppstillingen før sommeren, sa luftvingsjef Ingvild Bjørnstad Jensrund at det skaper problemer når folk slutter eller blir pensjonister.

– Driften av luftvingen blir stadig mer krevende, sa hun til VOL.


Takket av 200 års erfaring

– Erfaringsnivået synker betraktelig, sier luftvingsjef Ingvild Bjørnstad Jensrund. Onsdag takket hun av sju pensjonister med over 200 års erfaring ved Andøya flystasjon.