Forsvaret melder om planlagt pressemelding fra Regjeringen om hvorfor amerikanske P8-fly er på Andøya

Det er fortsatt ingen, i verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet, som vil eller kan kommentere tilstedeværelsen av tre amerikanske P8-fly på Andøya.

TAUST: Forsvaret har fortsatt ikke klart å gi en kommentar til tilstedeværelsen av tre amerikanske P8-overvåkingsfly på Andøya.  Foto: Jørn Aune

Andøy

VOL har i dag bedt både Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Forsvarsdepartementet (FD) og Forsvarssjefen om å kommentere saken.

Pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved FOH svarte ved 10-tiden i dag at det skulle komme en melding på regjeringen.no om en time eller to.


Vil ikke si hvorfor USA har tre P8-fly på Andøya

US Navy har nå tre P8 Poseidon overvåkingsfly på Andøya. Hvorfor de er her er det foreløpig ingen i Forsvaret som kan svare på.

 

Når dette skrives er det fortsatt ikke publisert noe.

I Forsvarsdepartementet virket man ikke å være kjent med tilstedeværelsen av tre amerikanske P8-overvåkingsfly, og ba om bli ringt tilbake på slutten av dagen. At det skulle komme noe melding på regjeringen.no var man også ukjent med.

Hos forsvarssjefens pressekontor ble vi lovet at man skulle ta kontakt etter at man hadde snakket med noen. Så langt har det ikke skjedd.

Både VOL, Aldrimer.no og Bladet Vesterålen ble alle i går lovet informasjon fra Forsvaret i dag. 

Hvor lenge?

Det er dermed fortsatt uavklart hva de tre flyene og mannskapene gjør på Andøya og hvor lenge de skal være her. 

Rusler man en tur i sentrum av Andenes er det store sjanser for å treffe på engelsktalende personer med amerikansk uttale.

Ubåtjakt

Aldrimer.no skriver at de tre amerikanske flyene er på Andøya for å jakte på russiske ubåter.

Russerne skal, ifølge Aldrimer.no, ha en stor marineøvelse i Barentshavet. I tillegg er NATO interessert i opplysninger om to nye russiske ubåter, en av Borei- og en av Yazen-klassen.

Aldrimer.no skriver at Borei-klassen er en strategisk missil-ubåt, mens Yazen-klassen er en stillegående angrepsubåt.

– Det er en meget høyt prioritert oppgave for USA og NATO å innhente mest mulig etterretning om disse ubåttypene, herunder nok data til å kunne bygge en solid lydsignatur for begge ubåtklassene, skriver Aldrimer.no