Også canadisk fly til Andøya

Det er nå kommet et canadisk overvåkingsfly til Andøya, i tillegg til de tre amerikanske P8-flyene som kom forrige søndag.

AURORA: Et overvåkingsfly av typen Cp-140 Aurora fra det canadiske forsvaret er nå kommet til Andøya for å følge den russiske militærøvelsen som starter onsdag. Flyet slutter seg til de tre amerikanske P8-flyene som kom forrige søndag.  Foto: John Davies - CYOW Airport Watch

Andøy

VOL får bekreftet fra Forsvarets operative hovedkvarter at et canadisk CP-140 Aurora nå er på Andøya.

Dette flyet er basert på flytypen Orion, som det norske Forsvaret har, og det er kun det canadiske forsvaret som har Aurora-versjonen.


Forsvaret: Derfor er amerikanske overvåkningsfly i Nord-Norge

– De amerikanske P8-flyene skal hjelpe Norge med økt situasjonsforståelse i forbindelse med en varslet russisk øvelse, sier pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter.


Dermed er det fire allierte overvåkingsfly på Andøya for å følge den russiske militærøvelsen som starter onsdag i neste uke og varer til lørdag 17. august.

Birdstrike

VOL har også fått høre at et de amerikanske P8-flyene må byttes ut etter kollisjon med fugl, og at det vil komme et erstatningsfly til Andøya.

– Det vil vi ikke kommentere, sier pressekontakt major Elisabeth Eikeland til VOL.

Stor øvelse

Russerne har varslet en stor militærøvelse utenfor kysten av Norge. Ett øvingsområde ligger utenfor kysten av Helgeland, mens det er utpekt tre øvingsområder vest og nordvest av Andøya.

Amerikanske P8-fly har også tidligere vært på Andøya. Da har tilstedeværelsen blitt forklart med normal øvingsaktivitet.


Seniorforsker: – NATOs storøvelse terget russerne

Seniorforsker Julie Wilhelmsen mener fjorets store NATO-øvelse i Norge terget russerne og at det er forklaringen på økte russisk aktivitet utenfor norskekysten.


Det har da fra flere hold blitt hevdet at flyene har vært her fordi vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon har ført til personellflukt og dermed operative problemer for de norske Orion-flyene.

Denne gangen har Forsvaret erkjent at de amerikanske, og nå et canadisk fly, er på Andøya for å hjelpe til med overvåkingen av den russiske militærøvelsen.