LO-topp på Andøy-besøk:

– At man beholder flystasjonen er grunnlag nok for revurdering

– At man ikke skal avhende Andøy flystasjon er grunnlag nok for å revurdere beslutningen om nedlegges, sier Egil Andre Aas, som er leder i LO Stat.

LO-BESØK: Mandag var lederen av LO Stat, Egil Andre Aas på Andøybesøk. Fra venstre: Finn Allan Vestjord, Ann-Kristin Mollfjord (distriktssekretær LO Stat Nordland), Egil Andre Aas, Ann-Eva Anfeltmo, Stein Håkon Eilertsen, Ann Birgit Nilsen (LO Stat Troms og Finnmark) og Geir Atle Johansen.   Foto: Jørn Aune

Andøy

Mandag var han på besøk i Andøy sammen med Ann-Kristin Molljord som er ny distriktssekretær for LO Stat i Nordland.

– Det var greit å få en oppdatering på hvordan ståa er her og hvordan folk har det. Vi fikk en orientering fra luftvingsjefen. Jeg skjønner at det er så vidt man får ting til å gå rundt her. Folk står på, men man skulle vært flere ansatte ved flystasjonen, sier Aas.

– BØ REVURDERES: – Det at man nå skal beholde Andøya flystasjon og ikke avhende den, er grunn nok i seg selv til at man bør revurdere vedtaket om nedleggelse, sier Egil Andre Aas, som er leder for LO Stat.  Foto: Jørn Aune

Han sier at han på sin side fikk orientert medlemmene om hva LO Stat arbeider med, blant annet når det gjelder neste års hovedoppgjør.

– Bør revurderes

Aas, som frem til november 2016 var leder av det som nå heter Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), sier det er flere årsaker til at vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon bør revurderes.


Spennende dag for Andøy?

Forsvarssjefens råd kommer 8. oktober

Tirsdag 8. oktober skal forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen legge frem sitt fagmilitære råd i forbindelse med den nye langtidsmeldingen for Forsvaret. Det skjer i Oslo.


– Det at man har snudd når det gjelder avhending av flystasjon og vil beholde den som en beredskapsbase eller til alliert trening, er i seg selv grunn nok til at saken bør revurderes, sier Aas.

Han sier at LO fortsatt mener at vedtaket om å legge Andøya flystasjon er galt.

– Men det er ikke LO som bestemmer dette og når ingen er villig til å snu i denne saken forholder vi oss til det vedtaket som er gjort. Nå er vi opptatt av at dette gjennomføres på en god måte og at man får på plass midler slik at Andøy kommune kommer seg videre, sier Aas.

– Forsvaret viktig

Han sier at han opplever at Arbeiderpartiet lytter til LO, men at valgresultatet tyder på at Ap ikke har lyttet godt nok.

– Det er ikke tvil om at forsvarssaken har vært en påvirker for hvordan folk har stemt i Nord-Norge. Dette er en viktig sak for landsdelen. Jeg ser ikke bort fra Andøya-saken kan henge ved Arbeiderpartiet, og det er litt overraskende. Ap har ikke bestemt dette alene, men det er Ap det har rammet hardest, sier Aas.

– Våren 2020 legges det frem en ny langtidsplan for Forsvaret. Bør Ap inngå et nytt forlik med regjeringen?

– Det har jeg ingen formening om. Jeg har ikke hatt så mye med Forsvaret å gjøre som leder for LO Stat, og vet ikke hva som kommer i forsvarssjefens råd, sier Aas.