Andøya flystasjon:

Hågensen mener Andøya-saken forsterket Aps tilbakegang

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen (81) mener Andøya-saken skadet Arbeiderpartiets oppslutning i Nord-Norge. – Folkets tillit til Arbeiderpartiet er svekket, sier han til FriFagbevegelse.

ANDØYA: Yngve Hågensen, som her holder 1. mai tale i Folkets Hus på Kjelsås i Oslo i vår, mener nedleggelsen av Andøya flystasjon har kostet Arbeiderpartiet oppslutning i Nord-Norge.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Andøy

Hågensen var LO-leder fra 1989 til 2001. Han er fortsatt aktiv og har ifølge FriFagbevegelse holdt over 50 foredrag hittil i år.


Fylkesrådet i Nordland:

Vil ha flere av disse i nord og styrke Andøy som base

Antall kampfly på Evenes må økes. Samtidig som Andøy som base for maritime overvåkingsfly styrkes. Det er et helt rimelig krav å legge nasjonalt senter for droner til Andøy.


Han er nå alvorlig bekymret for oppslutningen til Arbeiderpartiet.

– Om partiet noen gang har ligget så lavt på meningsmålingene? Jeg er ikke sikker. Men jeg kan ikke huske det. Og jeg pleier å huske ting, sier han til FriFagbevegelse. Saken er også gjengitt av Dagsavisen.

To hovedårsaker

Hågensen viser til at Ap fikk en oppslutning på 30,8 prosent ved Stortingsvalget i 2013 og at man deretter fikk en opptur på meningsmålingene. Deretter kom nedgangen, og Hågensen peker på to hovedårsaker:


Oberst om Andøya som reservebase: – Blir sivil lufthavn uten militær aktivitet

– En reservebase er en sivil lufthavn uten noe militær aktivitet hvor Forsvaret viderefører deler av eksisterende infrastruktur for å kunne utplassere nasjonale eller allierte flystyrker dit i krise eller i krig.


– Men så begynte partiet å inngå kompromisser med regjeringen. Plutselig ble partiet et haleheng til et parti som skal være vår politiske hovedmotstander, sier Hågensen til FriFagbevegelse.

Den andre hovedårsaken er varslersakene knyttet til Trond Giske.

– Og så må du ta med Andøya i tillegg. Det forsterket det enda mer i nord, legger Hågensen til.

Kan plage Ap også i 2021

Nedleggelsen av Andøya flystasjon kan fortsette å plage Arbeiderpartiet, også ved det kommende stortingsvalget om knappe to år.


Mener Andøya-saken kan plage Ap også i 2021

– Arbeiderpartiet har betydelige problemer med å forklare sin egen posisjon i Andøya-saken, sier Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap. Han tror Andøya flystasjon kan plage Ap i lang tid.


– To år er lang tid i politikken, og det er vanskelig å spå. Men fortsatt er svært mye uavklart og vil derfor bli dratt med inn i neste valgkamp. Det gjelder bl.a. spørsmålene om hva Evenes-utbyggingen egentlig vil komme til å koste, og ikke minst spørsmålet om hva som konkret skal skje med basen på Andøya. Ender man opp med to baser og hva blir kostnadene da? Denne saken har derfor potensial til å bli en enda hetere politisk potet i 2021 enn i dag, sa Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap, til VOL i sommer.