Forslag fra Ap og MDG:

Skal utrede halv eiendomsskatt

Andøy kommune skal utrede halv eiendomsskatt og eventuelt kommunale avgifter. Det vedtok et enstemmig formannskap mandag. Det Kjell-Are Johansen som kom med forslaget på vegne av Ap og MDG.

HALV EIENDOMSSKATT: Kjell-Are Johansen (Ap) og Robert Svendsen (MDG) (begge til venstre i bildet) fikk flertall for å utrede tiltak som kan hjelpe innbyggere og næringsliv i Andøy økonomisk under koronakrisen. 

Andøy

Formannskapet var samlet til internett-møte mandag for å bestemme om karantenereglene for Andøy skulle forlenges. Det vedtok formannskapet å gjøre.


Stenger campingplasser for andre enn egne innbygger

Før helga gjorde fylkesmannen det klart at karanteneregler ikke kan bestemmes av kommuneadministrasjonen. Formannskapet i Andøy skal derfor ha møte i dag for å vedta videreføring av den såkalte «søringkarantenen».


Den såkalte «søringkarantenen» gjelder videre frem til og med 13. april.

Økonomiske tiltak

Kjell-Are Johansen (Ap) pekte på at mange er i en vanskelig situasjon på grunn av koronaviruset og flere nærinsgdrivende har vært nødt til å stenge bedriftene.


Underskudd i Andøy:

Men det ble «bare» 2,9 millioner kroner

Økonomisjef Stein Ivar Johansen hadde gladnyheter til politikerne i Andøy på tampen av mandagens formannskapsmøte. Det ble underskudd, men bare 2,9 millioner kroner.


– Regjering og fylkeråd har iverksatt en rekke tiltak for innbyggere og næringslivet. Jeg vil anbefale at vi utreder lokalt. Er det tiltak vi kan gjøre innenfor eiendomsskatt, utsette innbetaling eller redusere kommunale avgifter. Jeg vet vi er i en kjempevanskelig situasjon. Det er ikke noe vi ønsker, men næringslivet og innbyggerne er i en kjempevanskelig situasjon. Flere har vært nødt til å stenge. Derfor bør vi se på hva vi kan gjøre for å lette situasjonen for innbyggerne og næringslivet, sa Johansen.

– Jeg er opptatt av noen mer eller mindre har fått yrkesforbud. Næringsavdelingen ser på dette og prøver å få en oversikt. Dem som har akutte likviditetsproblemer kan ta kontakt med økonomiavdelingen og få en avtale på det, sa ordfører Knut Nordmo.

Han mente at det er vanskelig å sette i gang utredninger dersom det ikke er behov for det siden kommunalt ansatte sitter på hjemmekontor.

– Jeg synes det er passivt av Andøy kommune at vi ikke er mer i front for å hjelpe dem som får problemer, repliserte Johansen.

– Jeg regner med at vi snart får en sak om budsjettregulering og vi kan ta det da slik at vi får en helhet i konsekvensene, sa Nordmo.

Johansen fremsatte så følgende forslag:

«Andøy kommune utreder reduksjon i eiendomsskatt eventuelt kommunale avgifter for første halvår 2020 med inntil 50 prosent. Næringssjefen bes om å vurdere andre lokale tiltak»

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Flere møter

Siden «søringkarantenen» utløper 13. april, blir det trolig et nytt formannskapsmøte 14. april for å diskutere en eventuell forlengelse av det tiltaket.

Nordmo sa at man også jobber med å finne ut hvordan man skal få avviklet et nettbasert kommunestyremøte med alle 23 kommunestyrerepsentantene i Andøy.