Er nye sceneinstruktører i Vesterålen

Nikoline Spjelkavik og trioen Lost and found productions er hyret inn som nye sceneinstruktører i Vesterålen. – Vi gleder oss til å bli kjent med nye kulturaktører i regionen, sier hun.

Stipender: Både Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising i Lost and Found Productions har fått arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere. Sammen med Magnus Barlaug utgjør de Lost and found productions, som er hyret inn som sceneinstruktør i Vesterålen.   Foto: Catharina Wandrup.

Andøy

Nikoline Spjelkavik synes det er veldig bra at kompaniet nå har fått et oppdrag som sceneinstruktører i Vesterålen. Det er fra Nordland fylkeskommune, som finansierer sceneinstruktørstillinga opprettet ei prosjektstilling som varer frem til nyttår 2021.

– Dermed er det ikke jeg som er ansatt fast stilling, men vi er ansatt på kontrakt dette året. Det er hele kompaniet vårt som har fått oppdraget med å gjøre de prosjektene som kommer i Vesterålen ut dette året, sier Spjelkavik.

Samme organisering i Lofoten

Fylket sørger for at det finnes kompetente instruktører som kan bistå lokale aktører i kulturlivet med planlegging og utførelse av scenekunstproduksjoner - helt kostnadsfritt for de som produserer.

Også i Lofoten er stillingen med sceneinstruktør blitt organisert på samme måte. I Stamsund er oppdraget fordelt å tre stykker som jobber i et kompani.

– Vi er innleid for å gjøre jobben. Victoria Røising og jeg har hele tiden vært Lost and found productions, som er blitt utvidet til en trio med Per Magnus Barlaug, sier hun.

Kompaniet er nå blant sceneinstruktørene i Nordland, og ettersom kompaniet er ansvarlig for å gjøre jobben, vil det variere hvem av de tre som bidrar inn i produksjoner.

Kjedelig start

Koronakrisen ga en kjedelig start på oppdraget for Lost and found productions.

– Det var mange spennende prosjekter som vi hadde gleda oss veldig til, som utgikk på grunn av koronasituasjonen. Vi skulle blant annet være med på en korfredskonsert på Sortland. I starten av april skulle vi egentlig ha en premiere på Myre skole, men alt utgikk på grunn av koronasituasjonen, sier Spjelkavik.

Hun tilføyer at det er klart at det blir teaterverksted i Bø under Reginedagan i juli.

– Det kommer vi til å gjennomføre uavhengig av hvordan reglene blir, om det blir med fem eller ti personer, så skal vi så langt det lar seg gjøre gjennomføre det. Fykomfei er unger som skal sette opp ei lita forestilling i forbindelse med Reginedagan, og det kommer til å gå som normalt, sier hun.

– Nå er det søknadsfrist, så vi håper der er folk som søker som har lyst til å sette i gang med spennende scenekunstprosjekter i Vesterålen som vi kan være med og hjelpes til med. Det hadde vært kult om det kommer inn flere søknader som vi ikke visste om, sier Spjelkavik.

Kjærlighet og profitt

– Vi gleder oss veldig, det er veldig spennende å bli kjent med flere av de lokale. Vi er allerede sterkt involvert med Teaterklubb `81 og trives veldig godt med en slik jobb der amatører og profesjonelle gjør en jobb sammen og lærer av hverandre, sier hun.

Spjelkavik mener scenemagi ofte oppstår i møte mellom amatører og profesjonelle.

– Jeg tror ikke det bare er slik at profesjonelle kan komme og tilføre noe i ei gruppe. Vi kan lære andre veien også, det er like mye læring i samarbeidet. Det er ikke bare slik at «her kommer vi som har kunnskap vi skal dele», sier hun.

De jobber parallelt mye med egen kunstnerisk profesjonelle virksomhet.

– Og da lærer vi mye av amatører. Jeg tror unger og amatører ofte har en helt annen "drive" og kjærlighet i det man gjør, som gjør at man kan tilføre noe andre veien. Ordet amatør kommer tross alt av ordet kjærlighet og betyr kjærlighet i det man gjør, mens profesjonell kommer av ordet profitt, de som tjener på det de gjør, forklarer hun.

– Vi gleder oss til å bli kjent med andre kulturaktører i Vesterålen. Vi gleder oss til å utvikle oss i samarbeid med de som søker, og sammen med de. Vi må bare oppfordre folk til å søke hvis de har noe spennende de brenner inne med, der de trenger et lite spark bak for å få det til. Det er det vi er best på, sier Spjelkavik.