Andværing nominert til Heddaprisen

Andværingen Katrine Strøm er nominert til norsk teaters mest høythengende pris for stykket Ritsj, i kategorien beste barneforestilling.

Katrine Strøm ble nylig nominert til den prestisjetunge Heddaprisen, for barneforestillingen Ritsj.  Foto: Martin Eilertsen.

Andøy

– Jeg ble helt overrumplet, sier en begeistret Strøm til VOL.

Ritsj er et samarbeidsprosjekt mellom Katrine Strøms teaterkompani Katma, Figurteatret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge. Strøm står selv for konseptet og har regien på forestillingen.


Kulturfabrikken lørdag:

Mange aktiviteter for barn i samisk forestilling

Lørdag blir det mange aktiviteter for barn når Katrine Strøms nye teaterforestilling kommer til Kulturfabrikken.


Stykket, som hadde premiere under Festspillene i Nord Norge i fjor, handler om noe så ordinært som teip.

«Ruller med teip i mange farger som klistres, trilles, stables og kan dras ut til lange tråder. Hvilke lyder lager teipen? Hvordan kjennes den ut mot huden? Ritsj, og den rives i stykker», sto det blant annet å lese om forestillingen på nettsidene til Festspillene i Nord-Norge i forbindelse med premieren.

Var ikke ventet

Strøm har både blitt nominert til og vunnet priser tidligere. Å bli nominert til Hedda-prisen er likevel noe hun setter ekstra stor pris på.

– Jeg forstå ikke hva som skjedde da jeg fikk vite om nominasjonen, men det var veldig stas. Det er også første gangen jeg er nominert til Heddaprisen. Det er ikke en nominasjon jeg har gått og ventet på. Jeg har alltid tenkt at juryen følger veldig godt med på hva som skjer innenfor institusjonsteatrene, og mindre på det som rører seg innenfor det frie feltet, utdyper vesterålingen.

Selv om det er ett år siden Ritsj hadde premiere, er forestillingen langt fra ferdigspilt. Avtaleboka med både turneer og festivaler før koronaepedemien satte en midlertidig stopper for det meste. Målet er at disse planene blir tatt opp igjen når forutsetningene ligger til rette.


Ekstraforestillinger under festspillene for teaterfenomen fra Andøy:

Ny suksess-forestilling fra Katrine Strøm

Festspillene i Nord-Norge setter opp en ekstraforestilling for den nye Katma-forestillingen Ritsj, som har urpremiere i Harstad 25. juni.


Fikk vind i seilene

Strøm legger ikke skjul på at Hedda-nominasjonen har gitt en ekstra motivasjon for å holde frem i et godt spor.

– Det gjorde at jeg fikk vind i seilene. Det er noe med å få et ekstra løft inn imellom, som gir inspirasjon. Vi lager teater for barn, og jeg brenner for målgruppa. Barneteater er ikke like godt sett i media, og derfor er det ekstra viktig med en slik nominasjon, sier hun.

På spørsmål om hun har forhåpninger om å hente hjem prisen, svarer teaterregissøren.

– Dersom vi skulle vinne, er det en bonus. De andre nominerte utgjør et sterkt lag, slår Katrine Strøm fast.

De nominerte i kategorien beste barneforestilling:

  • Den hemmelige hagen av Frances Hodgson Burnett, regi Kjersti Haugen – Trøndelag Teater
  • Ritsj, konsept og regi Katrine Strøm – Katma i samarbeid med Figurteatret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge
  • Wendy & Peter Pan av Ella Hickson etter J.M. Barries roman, regi Ivar Tindberg – Den Nationale Scene