Nytt sommerteater hyller fantasien

Årets sommerteater blir en intim forestilling i havlige omgivelser ved Dverberg Kirke. Fortellingen får publikum høre via headset.

Tilknytning til havet: «Usynlig selskap» er inspirert av Regine Normanns eventyr som ofte hadde en tilknytning til havet. Historien handler om jenta Sina og de karakterene hun har skapt i sin egen fantasi. Avbildet her er Mille Johanne Strand, som er en av de tretten tablåskuespillerne. Foto: Victoria Røising 

Andøy

For syvende året på rad skal sommerteateret settes opp på Dverberg. I år kan publikum forvente seg noe nytt og annerledes. Stykket «Usynlig selskap» er skrevet av Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug i Lost and Found Productions og settes opp sammen med Teaterklubb’81.

Lost and found productions: «Usynlig selskap» er skrevet av Lost and Found Productions trioen Victoria Røising, Nikoline Spjelkavik og Per Magnus Barlaug. foto: Ada Lea 

Et bestillingsstykke

«Usynlig Selskap» er opprinnelig et bestillingsverk fra Reginedagan i Bø, og ble skrevet til ære for Regine Normann på hennes 150-årsdag i 2017.

– Regine er Nord-Norges første kvinnelige forfatter, og har skrevet noen fantastiske eventyr. Karakterene i vår forestilling er inspirert av de vi møter i hennes fortellinger, sier Nikoline.

I motsetning til de fleste andre norske eventyr, har Regines eventyr en tilknytning til havet, noe som passer godt til Dverbergs omgivelser.

Et annerledes sommerteater

Lost and Found Productions har nå skrevet om manuset fra 2017, fra sceneoppsetning til utendørs radioteater.

– Da vi planla sommerteateret var det viktig å skape noe som ikke ville bli avlyst på grunn av korona-situasjonen, forteller Victoria.

I grupper på ti og ti skal publikum bli ledet gjennom kulissene som settes opp ved Dverberg Kirke. Man får all lyd og dialog i et headset.

– Vi har delt skuespillerne inn i to grupper. Seks stykker spiller stemmene i radioteateret, og 13 stykker spiller karakterene under forestillingen, forklarer Victoria. De har gjort kostymelageret på Dverberg Samfunnshus om til et lydstudio hvor radioteateret nå er ferdig produsert.

– Det har vært kjempegøy å spille inn lydsporet. Skuespillerne er fra 6 til 18 år og til tross for at det er utfordrende å bare bruke stemmen, har de fått det veldig godt til, forteller Victoria.

Fortellerstemmen: Bente Alsos er en av Andøys mest kjente revyskuespillere og skal spille fortellerstemmen i radioteateret. foto: Victoria røising 

En oppfordring til å fantasere

I «Usynlig selskap» møter vi Sina, en jente som i mangel på ekte venner, dikter opp sine egne fantasivenner. Disse bor i Jordas Hjerte, og eksisterer bare når Sina husker på dem. Glemmer hun dem, dør de.

– Etter hvert som Sina blir eldre, glemmer hun karakterene i Jordas Hjerte. For å overleve legger de en plan for å få Sina til å huske dem igjen, forteller Nikoline.

Forestillingen har Regine Normanns barndom som bakteppe, men utspiller seg i et tidløst univers der virkelighet og fantasi er like viktig.

– Fortellingen er en hyllest til fantasien, og en oppfordring til å fantasere mer. Det er med fantasi menneskene skaper noe nytt, sier hun.

Bente Alsos som forteller

Med seg på laget har de fått Bente Alsos, en av de største revystjernene på Andenes. Hun skal ha fortellerstemmen i teateret.

– Bente er en utrolig dyktig skuespiller, sprudlende og morsom, og hun passer perfekt til rollen. Jeg har sett opp til henne i mange år, og det er stas å ha henne med i produksjonen, sier Nikoline.

Ønsker å tilrettelegge for alle

Den uvanlige forestillingen passer for nesten hele familien.

– Siden all dialog foregår via headset vil nok helst de fra skolealder og oppover ha mest glede av forestillingen. I tillegg er det en fordel å kunne fote seg i litt ulendt terreng, sier Per Magnus.

– Men vi ønsker å tilrettelegge for flest mulig. Så dersom det er noen som har noen spesielle behov og har lyst til å komme, så ta gjerne kontakt med oss så skal vi finne en løsning, sier Per Magnus.

Sommerteateret har premiere torsdag 6. august.