Senterpartiet vil ha utredning om Risøyhamn skole

Senterpartiet brukte makta i kommunestyret for å hindre avstemning om at rådmannen skal legge bort utredningen om ungdomsskoletrinnet ved Risøyhamn skole.

NEDSTEMT: Her stemmer opposisjonen i Andøy for å legge bort utredningen om kutt ved Risøyhamn skole. Senterpartiet brukte imidlertid sitt flertal til å sørge for at utredningen blir gjort.  Foto: Jørn Aune

Andøy

Rådmannen har signalisert at hun vil utrede kutt av ungdomsskoletrinnet ved Risøyhamn skole. Det har skapt reaksjoner i Sør-Andøy.

Også opposisjonen i Andøy har reagert. Aps Kjell-Are Johansen var først ute i et tidligere formannskapsmøte med å signalisere motstand mot en slik utredning.

Interpellasjon

I mandagens kommunestyre tok SVs Jitse Buitink opp saken som en interpellasjon. Buitink ba om at utredningen ble lagt bort.

Ordfører Knut Nordmo sa at det var rådmannens plikt å utrede et budsjettforslag på en grundig måte. Han ville dermed ikke være med på Buitinks forslag.

Buitink fikk støtte fra både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og flere medlemmer fra Senterpartiet, deriblant Tone Fredriksen og varaordfører Lill Pettersen.

Da ba Senterpartiets Yngve Laukslett om et gruppemøte.

Da Senterpartiet kom tilbake fra gruppemøtet trodde opposisjonen at man skulle stemme over Buitinks forslag.

Men ordfører Knut Nordmo ville det annerledes. Han hadde tidligere vist til at forslag som kommer i forbindelse med interpellasjon skal behandles i påfølgende kommunestyremøte.

Og det var det kommunestyret ble bedt om å ta stilling til. Aps Kjell-Are Johansen synes ordførerens opptreden i saken var besynderlig.

Nordmo sa at han måtte ha uttrykt seg uklart.

Det hele endte med at kommunestyret stemte over om man skulle ta opp Buitinks forslag til behandling. Det ble avvist med 14 mot ni stemmer.

Senterpartiet brukte dermed sitt flertall til å be rådmannen utrede kutt av ungdomsskoletrinnet ved Risøyhamn skole.

Vil gjøre vondt

Andøy kommune styrer mot et overforbruk i år på rundt 17 millioner kroner. I sin kommentar til Buitinks forslag, varslet rådmann at det vil komme flere forslag frem mot budsjettbehandlingen som vil gjøre vondt.

Rådmannen mente også at det ville bli en spesiell situasjon kommunestyret skal styre hva rådmannen skal utrede og foreslå i sitt budsjettforslag.